Psihiatrul David Eberhard, tatăl a 6 copii, spune că stilul permisiv de a fi părinte creează o generaţie de tineri adulţi fără empatie socială, fără norme şi limite, care, după o copilărie de răsfăţ, sfârşesc prin a fi dezamăgiţi în viaţă.

„A-i spune nu unui copil nu este acelaşi lucru cu a-l bate. Copilul trebuie să ştie ce înseamnă limitele, trebuie să ştie ce înseamnă refuzul şi opoziţia”, a declarat acesta. 

Citeşte şi: Ce să NU îi permiţi unui copil

În noua sa carte, „Copiii la putere”, psihiatrul suedez scrie despre educaţia liberală ca o metodă care renunţă la constrângeri şi pedepse. După părerea lui, părinţii care adoptă această modalitate pot fi numiţi iresponsabili, adăugând că ei încearcă să devină cei mai buni prieteni ai copilului, şi nu cei care ar trebui să îi educe. 

„Copilul nu are nevoie să îi fiţi prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâţi la nivelul lui, să nu îl contraziceţi, să îi faceţi tot timpul pe plac, să nu mai aveţi nici o putere de decizie. E total greşit. Copilul are nevoie de limite, de opoziţie, de disciplină şi rigoare”, susţine psihiatrul.

Acesta arată că tocmai această relaţie permisivă părinte-copil a dus la prăbuşirea disciplinei în şcoli şi a calităţii actului educaţional. Când copilul nu mai are teamă şi respect pentru părinţi, el nu mai are limite, busolă de orientare.

„Trăim în epoca copiilor desfrânaţi şi needucaţi, iar părinţii preferă să nu intervină în proces. Atunci când cineva încearcă să le îndeplinească funcţia de părinte sau îi critică copiii pentru o conduită inadecvată sau necorespunzătoare mediului sau ocaziei, aceştia devin extrem de frustraţi", a spus el.

 

Sursă: uti24.ro / Foto: MomJunction