Regina Maria a avut gripă spaniolă. Ce simptome a avut şi ce a spus despre boală
În anul 1918, când a avut loc cel mai important eveniment din istoria României, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, gripa spaniolă era în plină expansiune, în aproape toate ţările de pe glob. Printre persoanele care s-au îmbolnăvit de această boală se numără şi Regina Maria.
Gripa spaniolă s-a răspândit în multe ţări odată cu întoarcerea soldaţilor de pe front, afectând în principal tinerii şi având o rată de mortalitate ridicată. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din secolul al XIV-lea, din istoria umanităţii. Se consideră că a provocat undeva între 40 şi 100 de milioane de decese în cursul anilor 1918-1919, cel puţin dublu faţă de numărul total de victime produse de Primul Război Mondial, cu militari şi populaţie civilă la un loc. Multe dintre victime au fost persoane tinere şi sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni şi persoane cu sănătatea deja slăbită.
O boală oribilă, dureroasă
În ţara noastră, printre victimele gripei spaniole s-au numărat Regina Maria, precum şi generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz şi Mărăşeşti, şi Fotin Enescu, ministru al Domeniilor.
Iată ce scris Regina Maria pe 26 decembrie 1918 în Jurnalul ei de război, ţinut în perioada 1916-1919.
„N-am mai scris de 20 de zile! Am fost bolnavă, foarte bolnavă, lovită brusc şi pe neaşteptate, pe la spate, cum s-ar spune, şi am fost ţintuită la pat – tocmai când lumea voia să se bucure alături de mine. Boala m-a luat de sâmbătă, m-am trezit cu capul greu şi dureros, am îndurat cu greu câteva audienţe… Dar am fost bolnavă – o boală oribilă, dureroasă, cum n-am avut în viaţa mea. Zile întregi de febră chinuitoare şi greaţă, slăbiciune, halucinaţii crunte şi insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei bine, de acum ştiu că nu e de glumă cu ea”.
Foto: Wikipedia, Historia, Arhivele Naţionale ale Statului