Nici prezervativul nu te scapă de aceste boli cu transmitere sexuală
Desi este cunoscut ca fiind cea mai sigură metpdă contraceptive, prezervativul nu ne protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Anumite boli care nu se transmit doar pe cale sexuală,ci şi prin contact direct cu zona genital sunt virusuri ce rămân în organism toată viaţa şi ne dau adevărate bătăi de cap.
Atunci când vorbim despre boli cu transmitere sexuală,ne gţndim la ce este mai rău. Virusurile ce se iau în contact direct cu zona genital şi de care nu ne protejează nici măcar prezervativul sunt herpesul genital şi infecţia cu virusul Papilloma-Uman(HPV).
Infecţia cu HPV
Este una dintre cele mai comune boli în rândul tinerilor activi sexual. Femeile prezintă un risc mai mare de infectare,astfel încât un procent de până la 80% se infectează cu HPV de-a lungul vieţii. Partea cea mai rea se leagă de faptul că bărbaţii sunt purtători,iar simptomele…nu există. Aşa că nu îţi poţi da seama prea curând că ai fost infectat cu HPV. Virusul care provoacă papiloame nu e cancerigen. Există,însă,peste 100 de tulpini ale virusului Papilloma-Umana,dintre care două,numite HPV 16 şi 18 sunt responsabile de 70% dintre cazurile de cancer de col. Alte tulpini pot provoca veruci (negi),papiloame genitale sau anale,însă nu au risc cancerigen. Nu există niciun tratament care să vindece infecţia cu HPV,în cele mai multe cazuri verucile dispărând de la sine în doi ani. Virusul rămâne însă în organism,iar simptomele pot reapărea. Pentru a depista infecţia,se recomandă efectuarea testului Papanicolau. La bărbaţi,diagnosticul se pune în urma unui examen clinic sau,în cazul leziunilor de pe interiorul uretrei,printr-o uretroscopie.