Cauţi cu adevărat partenerul perfect?

1 58276 original jpg jpeg

Adesea te sfătuieşti cu prietenele tale ori cauţi opinii specializate despre cum poţi să-ţi îmbunătăţeşti relaţia, să-ţi înţelegi partenerul mai bine, pentru a comunica mai mult şi mai bine, cu alte cuvinte vrei să afli cum să-ţi îndrepţi relaţia spre perfecţiune. Dar ce te faci atunci când relaţia ta este bună, încerci să o faci şi mai bună şi totul se prăbuşeşte?

«Dacă merge bine,las-o aşa!»

În lumea în care trăim şi în care se cere mereu mai mult şi mai mult de la noi este greu să ştii când să te opreşti şi când păstrezi viteza de croazieră.

127951f5526fcdfd96bbd6da1640bc31 jpg jpeg

Din fragedă pruncie,suntem inoculaţi cu dorinţa de competitivitate:la şcoală trebuie să iei cele mai mari note şi să fii cel mai bun. Când ieşi de pe băncile facultăţii,trebuie să ai,dacă se poate,cel mai bun post,cea mai tare maşină,cel mai luxos apartament.

La fel e pe măsură ce trec anii:lupta pentru performanţă continuă,de exemplu,cu vârsta de pensionare,care urcă din ce în ce mai sus şi căreia trebuie să-i faci faţă. Într-o astfel de societate,tendinţa de-a face lucrurile să meargă mereu mai bine este foarte mare.

Dacă şi tu,şi partenerul tău sunteţi fericiţi cu relaţia voastră şi felul în care evoluează,nu are nici un rost să schimbi dinamica dintre voi,doar de dragul de-a face lucrurile să meargă şi mai bine,corect?

Cu sufletul sau cu mintea?

Sigur că soluţia nu este plafonarea unei relaţii la un nivel şi menţinerea ei acolo. Dar „soluţia”,„plafonarea”,„menţinerea” sunt termeni care ţin de raţiune.

Este firesc să ne analizăm relaţia şi din punct de vedere raţional,dar poate de prea multe ori uităm că iubirea,dragostea şi chiar respectul ţin de latura emoţională,sentimentală a cuplului. De aceea este foarte posibil ca un plan raţional excelent de îmbunătăţire a relaţiei să ducă într-un punct mort.

Te gândeşti să-i faci mai multe surprize,să fii mai atentă cu el,să-l ţii în braţe mai mult,să-i oferi mai mult din timpul tău,sau mai puţin,căci „mai răruţ e mai drăguţ” şi o să te dorească mai mult,dar ce simţi? Dacă simţi că vrei să-i oferi mai mult timp,că vrei să-l ţii în braţe noaptea sau că eşti fericită să-i găteşti mâncarea preferată,atunci are sens să faci lucrurile astea!

Dacă doar te gândeşti să le faci,îţi vei săpa,în timp,ţie şi relaţiei tale o mare groapă,pentru că vei obosi să faci toate lucrurile astea doar pentru că aşa arată relaţia perfectă din mintea ta.

«Mi-e frică să nu-l pierd...»

22317870d50347778fdd74163a6ab9d3 jpg jpeg

Una dintre marile spaime din relaţiile care merg bine este aceea de a nu-l pierde pe celălalt. „Dacă am să fac ce simt,oare nu o să se sperie,oare nu o să plece?!”,„Dacă o să mă părăsească pentru că nu sunt cum îi place lui să fiu?!”.

Ei bine,este mai cinstit să rişti fiind cât mai naturală posibil,decât să te prefaci că eşti ceea ce nu eşti,doar de dragul de a-l mulţumi.

Dacă vei face lucrurile numai de ochii lui,vei obosi şi,când nu vei mai putea,deznodământul va fi o relaţie cu tensiune şi certuri,iar dacă nu se va termina cu o despărţire,cu siguranţă îţi va pricinui multă suferinţă.

Dacă vei fi naturală,vei risca într-adevăr să te desparţi de oamenii cu care nu te potriveai pe cât de mult îţi imaginai la început,dar vei avea şansa să găseşti într-un final relaţia care să te împlinească sufleteşte.

În loc de încheiere...

Dacă mintea îţi este invadată de planuri,de gânduri şi de construcţii menite să vă aducă fericirea,încearcă să le treci totuşi şi prin filtrul tău emoţional. Foloseşte gândurile care se potrivesc cu ce este în sufletul tău şi cu cine eşti tu şi nu exagera cu visele,pentru că viitorul este duşmanul prezentului. Dacă astăzi iubeşti şi eşti iubită,ai toate şansele ca lucrurile să rămână aşa mai mult timp fiind onestă şi comunicând cu partenerul tău.

Întotdeauna am avut o metaforă pentru o relaţie:relaţia este precum o barcă cu două vâsle,câte una pentru fiecare partener. Dacă amândoi trag în aceeaşi direcţie cu un ritm natural apropiat,barca va înainta lin. Dacă unul dintre voi sare în apă să împingă barca,aceasta va pierde în cel mai bun caz din viteză sau se va învârti în cerc,iar în cel mai rău caz va continua să avanseze lăsându-l în urmă pe cel care a sărit în apă.

În final,partenerul tău de viaţă nu este şi nu trebuie să fie cel mai bun din lume,este important să-ţi fie ţie potrivit. Iar relaţia ta nu trebuie să fie cea mai bună din lume,ci să te împlinească pe tine.

Dacă ai nevoie de un sfat de la un psiholog,trimite întrebarea ta pe e-mail psihologului Alexadru Cojocaru,la adresa cojocaru_glad_alexandru@yahoo.com.



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg