«Partenerul meu mă sufocă!»

2 60189 original jpg jpeg

Şi iubirea prea multă strică? Uneori, da. Îl iubeşti, te iubeşte… ar trebui ca totul să fie minunat. Dar ce faci când dragostea pe care ţi-o poartă partenerul nu-ţi mai lasă nicio clipă să respiri liniştită?

E plăcut să te cuibăreşti şi să adormi în braţele lui,să te trezeşti alături de el,să vă petreceţi serile şi weekendurile împreună. Ceva totuşi umbreşte relaţia. Parcă ai vrea să mai ai puţin timp şi pentru tine.

Ce s-a schimbat?

Să te întâlneşti cu prie­tenele sau,pur şi simplu,să stai pe canapea,fără să te întrebe nimeni la ce te gândeşti,de ce tocmai acum te-ai găsit să stai degeaba,la cine te gândeşti,ţi se pare acum un lux. Bărbatul pe care îl considerai jumătatea ta perfectă este tot timpul cu ochii pe tine ori te duce doar în locurile şi în situaţiile pe care le doreşte el. 

Viaţa îţi aparţine...

E minunat să te simţi iubită,dar când începi să ai senzaţia că altcineva hotărăşte în locul tău,când prietenii îţi reproşează că te-ai retras,este cazul să iei măsuri. Asta nu înseamnă că vei face o „şedinţă” cu partenerul ca să-i reproşezi că ţi-a acaparat existenţa. Anunţă-l doar că mâine ieşi cu o prietenă. Nu renunţa la libertatea ta,la prieteniile tale şi,mai ales,la familie.

De ce devine sufocant?

Un bărbat posesiv este lipsit de încredere în puterea lui de a menţine iubirea partenerei. Şi tot atât de lipsit de încredere este în femeia pe care o iubeşte.

Prea mult strică

Chiar dacă eşti convinsă că partenerul tău este omul potrivit pentru tine,asta nu înseamnă că ţi-ai pierdut dreptul de a mai avea propria intimitate. Un partener care te sună sau îţi trimite mesaje din cinci în cinci minute să te întrebe unde eşti,ce faci,care îţi sugerează cum să te tunzi,îţi cere să te vopseşti sau să te îmbraci cum îi place lui,care caută să-ţi îndepărteze prietenii este clar că a devenit prea posesiv.

Ce poţi face?

Tratează situaţia cu calm. Încearcă să afli de unde vine dorinţa lui de a petrece tot timpul cu tine. Poate fi o lipsă de încredere în tine sau în dragostea ta,gelozie,nevoie de control permanent. Odată identificată sursa problemei,e mai uşor să o rezolvi. Explică-i că dacă veţi petrece tot timpul împreună,relaţia va avea de suferit.

3 căi să-ţi recapeţi libertatea

-Un argument romantic la care el sigur nu va rezista:spune-i că ţi-e dor... să-ţi fie dor de el.-Ajută-l să-şi găsească propriile preocupări de timp liber,lucru care îţi va da mai mult timp pentru tine.-Dacă nu are prieteni,faceţi-vă un cerc de oameni simpatici,cu care să vă simţiţi bine împreună.

Ştiai că...

...orice relaţie sănătoasă are nevoie de un echilibru între viaţa de cuplu şi viaţa personală? Este greu de gestionat o relaţie în care celălalt este dependent de tine şi te solicită permanent,consumându-ţi energia. Şi nu vorbim doar despre partenerul de viaţă,ci şi despre prieteni. De obicei,această „sufocare” este cauzată de lipsa de încredere în sine a partenerului.

Cu dragostea sub lupă

Amorul are puteri vindecătoare

Fără doar şi poate,sexul poate aduce numeroase beneficii sănătăţii. Cercetătorii sunt de părere că sexul regulat are efecte vindecătoare asupra inimii (respiraţia puternică şi rapidă oxigenează mai bine sângele şi creşte estrogenii,benefici pentru sistemul cardiovascular). În plus,o partidă de amor te scapă de durerile de oase,scade colesterolul,ameliorează durerile care apar înainte de menstruaţie şi alungă stările despresive.

Obezitatea scade libidoul la bărbaţi

Cercetătorii australieni de la Universitatea din Sydney afirmă că dorinţa sexuală la bărbaţi scade dacă starea de sănătate se deteriorează. Motivul? Nivelul de testosteron din corp este mic. Acest lucru a fost semnalat la bărbaţii obezi,spune unul dintre coordinatorii studiului,David Handelsman. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 325 de bărbaţi de peste 40 de ani,cu probleme de greutate,cărora li s-a analizat timp de trei luni nivelul de testosteron din organism.