Cea mai simplă şi rapidă reţetă de cozonac

1 66503 original jpg jpeg

Încă mai stai pe gânduri dacă să prepari sau să cumperi cozonac de Crăciun? Nu renunţa definitiv la ideea de a-ţi parfuma căminul cu aromele ademenitoare ale acestui deliciu românesc!

Cel puţin nu înainte de a descoperi o reţetă care transformă cozonacul într-o joacă de copii,chiar şi în mâinile celui mai nepriceput bucătar!Descoperă reţeta rapidă care îţi garantează gustul cozonacului ca la mama acasă,fără a pierde ore în şir cu frământarea şi dospirea lor!Ingrediente:1 kg făină100 g unt400 ml lapte3 ouă300 g zahăr40 g drojdie50 g stafide½ fiolă esenţă rom½ linguriţă sare1 linguriţă coajă rasă de lămâie1 linguriţă coajă rasă de portocalePentru umplutură:2-3 linguri cacao100 g nuci mărunţite½ fiolă esenţă rom3-4 linguri zahăr10 linguri lapteMod de preparare:Începe să prepari aluatul. Uită de maia şi de alte procese migăloase care îţi răpesc timp preţios în prepararea cozonacului.Obţine un aluat pufos,crescut şi gustos astfel:cerne făina împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-o gaură făcută în făină. Adaugă ouăle,untul topit,aromele,stafidele şi zahărul şi frământă uşor,până amesteci toate ingredientele. Adaugă apoi laptele,treptat,şi frământă totul până când aluatul ţi se dezlipeşte de pe mâini sau devine elastic. Acoperă bolul cu un prosop şi pune-l într-un loc călduros,la crescut,timp de 30-40 de minute.În timp ce aluatul dospeşte,pregăteşte umplutura,amestecând bine toate ingredientele. Bate şi un ou într-un bol mic,pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă.Când aluatul şi-a dublat volumul,separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masa de lucru,cu un sucitor sau cu mâna,toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi bagă-i pe amândoi la cuptor,40-45 de minute,la foc potrivit.  Cozonacii sunt gata când încep să parfumeze casă şi să formeze o crustă rumenă.

Poţi folosi:unt PREMIUM natural Koliba.