Rubarba, deliciu şi medicament. Cum o consumăm ca să nu fie otrăvitoare

1 shutterstock 121019575 jpg jpeg

Rubarbă, rabarbăr sau revent, denumiri diferite pentru o singură plantă-minune. Nu numai că este delicioasă şi trebuie să profităm de ea cât e în sezon, la final de primăvară, dar are şi multiple beneficii pentru sănătate. Însă rubarba poate fi şi otrăvitoare, dacă nu este consumată corect.

Confundată adesea cu un fruct, rubarba este, de fapt, o legumă originară din China. A ajuns în Europa în secolul al XIV-lea, iar la un moment dat era mai scumpă decât condimente foarte valoroase, precum şofranul şi scorţişoara.Este folosită atât în alimentaţie, cât şi în tratarea unor boli, datorită multiplelor beneficii pe care le are.

Rubarba a fost utilizată în scopuri medicale (ca laxativ) încă de acum câteva mii de ani, de chinezi. Cu un conţinut scăzut în colesterol şi sodiu, dar bogată în fibre, vitaminele C şi K, potasiu, calciu, fier şi fosfor, rubarba are, pe lângă calităţile culinare, importante proprietăţi curative. Substanţele active din rubarbă ajută la întărirea sistemului imunitar şi prevenirea infecţiilor.

Licopenul şi antocianinele, antioxidanţii foarte puternici care se găsesc în rubarbă, au proprietăţi anticancerigene şi reduc riscul de dezvoltare anormală a celulelor. De asemenea, rubarba este recomandată în protecţia anticanceroasă a sistemului digestiv şi a plămânilor.

De ce e otrăvitoare

De la rubarbă se consumă doar tijele, care pot varia coloristic, de la verde, la roz şi roşu închis. Tulpinile sunt asemanătoare cu ţelina apio, sunt cărnoase şi crocante. Culoarea tulpinii influenţează gustul. Cu cât tulpina este de un roşu mai închis, cu atât rubarba este mai puţin acră.

Frunzele sunt extrem de toxice, fie crude, fie gătite, deoarece conţin acid oxalic, care irită membrana intestinelor şi care poate fi fatal. Consumul pe termen lung de acid oxalic duce la formarea de pietre la rinichi. În timpul Primului Război Mondial afost raportate multe cazuri de otrăvire după consumul frunzelor de rubarbă. Pe fondul crizei alimentare din timpul războiului, frunzele au fost greşit recomandate ca sursă de hrană în Marea Britanie.

Această plantă, cu un gust pregnant acru, are puţine calorii şi un conţinut mare de fibre. Este folosită rareori crudă, în general, în preparate dulci – tarte, plăcinte, jeleuri, gemuri, compoturi –, dar şi în unele preparate cu carne sau în tocăniţe.

Rubarba poate fi combinată mere, zmeură, ananas, căpşuni, pere şi condimente precum vanila, scorţişoara şi ghimbirul.

FOTO Shutterstock



Recente

Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png