Atenţie la înţepăturile de insecte!

1 54340 original jpg jpeg

Ţânţari, viespi, tăuni, căpuşe... E sezonul când insectele îşi fac de cap pe pielea ta. În general, înţepăturile şi muşcăturile de insecte nu sunt periculoase, dar pot provoca reacţii grave la persoanele alergice sauîn anumite situaţii specifice.Iată cum poţi gestiona problema.

Anumite insecte-albinele,viespile,furnicile-înţeapă şi injectează venin ca reacţie de apărare,altele-ţânţarii,tăunii,puricii,căpuşele-muşcă pentru a se hrăni cu sânge. În majoritatea cazurilor,înţepăturile şi muşcăturile produc o reacţie locală:zona respectivă se înroşeşte,se umflă şi dă o senzaţie de mâncărime,spune dr. Rodica Negreanu,medic specialist Dermatologie-Venerologie – Reţeaua privată de sănătate Regina Maria (Policlinica Lujerului). Aceste manifestări punctuale sunt relativ uşor de tratat. Lucrurile se pot agrava însă în cazul persoanelor sensibile.

Muşcăturile de ţânţar

Poţi să ţii aceste insecte  la distanţă cu ajutorul aparatelor antiţânţar,al insecticidelor,plaselor la uşi şi la ferestre etc. Dacă ai fost totuşi „atacată“,tamponează cu amoniac locul dureros-şi vei scăpa şi de mâncărime,şi de umflături. În zonele cu paludism-este boala cea mai răspândită în lume şi e transmisă prin înţepătura ţânţarilor infestaţi cu paraziţi specifici-prevenţia e de aur:trebuie să iei în mod regulat,înainte de a ajunge la destinaţie,dar şi după ce ai plecat din zona de risc,medicamente antimalarie,prescrise de doctor.

Dacă înţepătura provoacă înroşire şi mâncărimi intense ba chiar umflături,mergi,de urgenţă la doctor!

Prevenţie înainte de toate

Dacă ieşi la plimbare în parc sau în pădure,nu te da cu parfum şi nu purta haine colorate,pentru că acestea atrag insectele

Tot prin pădure,poartă haine cu mânecă lungă şi şosete trei sferturi sau pantaloni lungi l Şi spray-urile pot fi de folos,susţine dr. Negreanu: „Aplică pe piele şi pe îmbrăcăminte un spray care ţine la distanţă insectele – cea mai eficientă substanţă este DEET. Un insecticid de tipul permetrină,aplicat pe haine,conferă protecţie suplimentară.“

Vitaminele de tipul tiamină (vitamina B1) conţin sulf. Prin urmare,dacă le ingerezi,mirosul pielii tale le va ţine la distanţă pe „bâzâitoare“ şi vei scăpa astfel de neplăceri.

Bine de ştiut!

De cele mai multe ori,muşcătura căpuşelor nu provoacă durere imediată. Abia după ce căpuşa a căzut sau a fost îndepărtată,poate să apară la nivelul pielii o reacţie alergică (leziuni roşietice,spre exemplu),însoţită de mâncărime. „Profilaxia infecţiei cu bacteria Borrelia,după muşcătura de căpuşă în zonă geografică de risc,se face prin administrarea a două comprimate de doxiciclină în doză unică“,explică dr. Negreanu.

Înţepături de viespe sau de albină

Ai fost înţepată de o viespe sau de o albină? Urmează paşii de mai jos:„În primul rând,trebuie să îndepărtezi insecta de pe piele,fără să o «storci»,pentru a opri injectarea veninului“,spune dr. Negreanu. „Este de preferat să foloseşti un obiect cu margine fermă (un card,spre exemplu),  cu care să «răzuieşti» musafirul nepoftit.“ Dacă acul e vizibil,îndepărtează-l cu o pensetă sterilizată. Apoi locul trebuie dezin­fectat,cel mai simplu cu apă şi săpun,apoi cu soluţie antiseptică. Răspândirea veninului poate fi stopată prin aplicarea gheţii sau a unui obiect rece. „Pentru a reduce inflamaţia,poţi aplica apoi calamină sau cremă cu corticoid. Dacă inflamaţia persistă,la recomandarea medicului sau a farmacistului,poţi urma un tratament cu antihistaminice,o săptămână.“

Muşcăturile de păianjen

Înţepăturile de păianjen pot duce la inflamaţii,uneori dureroase. Spală zona cu apă şi săpun,apoi dezinfectează. În climat temperat,singura complicaţie posibilă ar fi o infecţie locală,caz în care e bine să consulţi un doctor.

Muşcăturile de căpuşă

Căpuşele,dacă rămân ataşate pe piele mai mult de 36 de ore şi dacă sunt infectate cu o bacterie specifică,pot transmite la om Borelioza sau boala Lyme. Una din primele manifestări ale muşcăturilor constă  în  apariţia unei pete roşii-eritem cronic migrator-,care nu „mănâncă“ şi care se extinde,ajungând ca un inel roşu în jurul unui punct central.

Căpuşele trebuie îndepărtate imediat de pe piele pentru a reduce riscul transmiterii acestei afecţiuni serioase. „Foloseşte o pensetă,prinde căpuşa cât mai aprope de nivelul pielii,ca să nu-i striveşti abdomenul. Nu recomand aplicarea de diverse substanţe-ulei,acetonă,băţ de chibrit eventual aprins-pentru a determina desprinderea căpuşei,căci bacteriile care transmit Borelioza se pot astfel răspândi prin rana muşcăturii “,te sfătuieşte dr. Negreanu.