Lipsa de calciu şi magneziu. Când ai nevoie de cele două minerale

1 73808 original jpg jpeg

Ritmul de viaţă actual nu ne oferă şansa de a sta departe de stresul prelungit. Oricât de mult am încerca să ţinem lucrurile sub control, existenţa agitată şi adesea foarte dezordonată, la care se adaugă, vrând-nevrând, alimentaţia pe fugă, haotică şi nesănătoasă duc la scăderea necesarului de minerale şi vitamine esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Iată ce trebuie să ştii despre lipsa de calciu şi magneziu.

Lipsa de calciu şi magneziu din organism poate provoca stări supărătoare,iar nedepistată la timp,poate cauza afecţiuni uneori foarte grave.

Calciul şi magneziul menţin echilibrul organismului uman. Carenţa lor creează un dezechilibru nociv pentru noi. Ea se poate remedia printr-o alimentaţie bogată în aceste elemente,dar şi cu ajutorul suplimentelor alimentare. Nu decide însă să le foloseşti fără să ceri mai întâi sfatul medicului de familie,care îţi va recomanda probabil să faci câteva analizele specifice .

Citeşte şi:

Calciul,mineralul cu cele mai multe funcţii în organism

3 leacuri contra lipsei de calciu

Ce ar trebui să ştii şi să faci când vine vorba de lipsa de calciu şi magneziu

Primul şi cel mai recunoscut semnal al lipsei de calciu este apariţia unei senzaţii de amorţeală şi a cârceilor. Te simţi mereu agitată,nervoasă,te doare capul – difuz şi aproape continuu – nu poţi să dormi şi din cauza asta eşti mai tot timpul obosită,ţi-e greu să te concentrezi şi,cel mai rău,randamentul la muncă sau la învăţat scade vertiginos.  

Lipsa de calciu şi magneziu din corp se combate consumând lapte,iaurturi şi brânzeturi. Cel mai indicat ar fi iaurtul simplu,preparat în casă. Poate fi şi cel din comerţ,cu condiţia să nu aibă adaosuri. Aşadar citeşte atent eticheta!

Alte alimente bogate în calciu sunt fasolea verde sau uscată,mazărea,gălbenuşul de ou,varza,conopida,morcovul,sucul de sfeclă roşie (proaspăt,preparat în casă),strugurii,seminţele de floarea soarelui neprăjite.

Semnele lipsei de magneziu

Magneziul este şi el indispensabil corpului uman şi lipsa lui este de obicei asociată cu cea a calciului,în majoritatea cazurilor simptomele fiind aproximativ aceleaşi.

-Furnicături si amorţire(amorţirea unor zone poate reprezenta simptome pentru lipsa de magneziu asociată cu cea de calciu

-Obsoeala reprezintă unul din cele mai comune simptome.

-Greaţa şi stările de vomăsunt printre primele semne care apar în carenţa de magneziu.

-Spasmele sau crampele musculare,manifestate în special la nivelul degetelor sau gambei. Uneori poate să apară tremurul buzelor sau al muşchilor din jurul ochiului. Aşadar atunci când ţi „se zbate ochiul” prea des,este preferabil să-ţi faci testele pentru calciu şi magneziu decât să te gândeşti că e de  bine sau de rău!

-Tulburări psihice şi de somn-insomnie;agitaţie;anxietate;sensibilitate anormală la zgomote,agresivitate

Ce mai trebuie să ştii despre lipsa de calciu şi magneziu: Fă-ţi analizele periodic!

Lipsa de calciu şi magneziu ar trebui verificată constant. Nu rata din lista analizelor uzuale determinarea calciului şi a magneziului din sânge! Este important pentru că,printre altele,aceste elemente intervin în funcţionarea celulelor nervoase. Iar valorile prea mari sau prea mici pot indica,uneori,nu doar carenţe alimentare,ci şi boli asociate. Medicul care citeşte analizele este cel care va face diferenţa. În cazul în care vorbim de carenţe în alimentaţie,nu le ignora.

Necesarul zilnic de calciu, pe vârste

Nevoia de calciu variază în funcţie de vârstă,sex,dar şi de starea de sănătate.

Sugari:0-5 luni:210 mg/zi6-11 luni:270 mg/zi Copii:1-3 ani:500 mg/zi4-8 ani:800 mg/zi9-18 ani:1.300 mg/zi Adulţi:19-25 de ani:1.000 mg/zi51-70 de ani:1.200 mg/zi

•    cele însărcinate:1.300 mg/zi

•    peste 50 de ani:1.500 mg/zi