Beneficiile miraculoase ale hreanului asupra sănătăţii

1 70955 original jpg jpeg

Este o plantă cu totul specială, aflată la limita dintre sălbatic şi domestic. Ce înseamnă aceasta? Că, pe de o parte, este foarte bogată în nutrienţi, la fel ca legumele cultivate, iar pe de altă parte, că are o rezistenţă cu totul ieşită din comun, asemeni buruienilor.

Chiar acum,când natura pare îngheţată sub stratul de omăt,rădăcina hreanului trăieşte în pământ,fiind gata ca la întâiul dezgheţ să scoată la suprafaţă primele frunzuliţe,înaintea tuturor celorlalte plante. Iar o asemenea forţă vitală,depozitată într-o singură rădăcină,are efecte terapeutice pe măsură.

Denumirea sa ştiinţifică este Armoracia rusti­cana,şi este o rudă foarte apropiată a verzei şi a conopidei,dar şi a muştarului. Hreanul este folosit ca remediu natural încă din preistorie,aşa cum o arată descoperirile arheologice făcute în Europa. Dacii preţuiau şi ei hreanul foarte mult. De altfel,însuşi medicul roman Dioscoride,atunci când scrie în tratatul său farmaceutic despre hrean,pomeneşte şi denumirea sa dacică:„usturonilă”. În medicina populară româ­nească,hreanul este recomandat în peste o sută de afecţiuni,cele mai multe dintre ele fiind de natură infecţioasă şi fiind specifice sezonului rece.

Rădăcina hreanului conţine foarte multă vitamina C,utilă sistemului circulator şi imunitar,greu încercate atunci când afară este ger. Conţine şi minerale foarte importante,precum fierul,potasiul,calciul şi magne­ziul. Mirosul înţepător şi gustul de foc al rădăcinii se datorează mai multor compuşi chimici,între care şi aşa-numiţii glucozinolaţi. Aceştia din urmă s-au dove­dit un adevărat fenomen în lupta cu bacteriile dăună­toare,fiind de multe ori mai eficienţi decât cele mai avansate antibiotice de sinteză. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns,cercetări de dată foarte recentă au arătat că focul conţinut în rădăcina de hrean are şi proprietăţi citostatice foarte puternice,glucozinolaţii fiind efici­enţi în foarte multe forme de cancer (de piele,de plă­mâni,de colon,de stomac etc.).

Află de AICI ce alte beneficii are hreanul asupra sănătăţii!



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg