Coenzima Q10, supliment-minune sau exagerări?

1 72379 original jpg jpeg

Nu puţine clipuri publicitare ne prezintă coenzima Q10 ca fiind o substanţă miraculoasă pentru sănătate. Ni se spune că ajută la slăbit, că întăreşte imunitatea, că previne ridurile şi îmbătrânirea precoce şi chiar că este leac pentru cancer. Coenzima Q10 este valoroasă din punct de vedere terapeutic, dar nu ajută în toate aceste probleme.

De fapt,studiile ştiinţifie în domeniu au scos la iveală anumite beneficii ale coenzimei asupra sistemului cardiac. Lucru foarte important,ţinând cont că tot mai multe decese au loc în urma bolilor cardiovasculare. De asemenea,cercetările în domeniu sugerează că această substanţă poate ajuta şi în caz de afecţiuni gingivale.

Ce este coenzima Q10

Substanţă naturală produsă de organism,coenzima Q10 face parte din familia compuşilor numiţi chinone şi se găseşte în toate organismele vii,fiind concentrată în multe alimente,precum nucile,alunele,uleiurile.

Rolul ei este de catalizator al metabolismului,ceea ce înseamnă o serie de reacţii chimice prin care mâncarea se descompune în mai multe surse de energie vitală pentru desfăşurarea activităţii organismului.

Acestea acţionează cu enzimele,de unde îi provine şi numele de coenzima Q10,accelereză procesul metabolic şi furnizează energia necesară celulelor,pentru digerarea alimentelor. De asemenea,energia cu pricina ajută şi la vindecarea rănilor,la menţinerea sănătăţii musculare şi la îndeplinirea altor procese vitale în corp.

De ce aduce beneficii inimii

Prezentă în cantitate mare în celulele energointensive ale inimii,coenzima o ajută să bată de peste o sută de mii de ori în fiecare zi. Mai mult,acţionează ca un antioxidant şi neutralizează radicalii liberi,moleculele care deteriorează celulele.

Pentru că odată cu vârsta scade şi concentraţia de coenzima Q10,se recomandă administrarea zilnică,după vârsta de 40 de ani,a câte un supliment dimineaţa şi unul seara,cel puţin două luni.

Studii prestigioase în domeniu au adus dovezi că această substanţă poate constitui o terapie eficientă pentru cardiaci,în special pentru cei care suferă de insuficienţă cardiacăsau care au inima slăbită.

De asemenea,s-a arătat că coenzima Q10 împiedică formarea cheagurilor de sânge,scade tensiunea arteriă,reglează aritmia şi calmează angina pectorală.

Alte informaţii utile

Pe lângă faptul că este benefică pentru inimă,coenzima Q10 a dovedit rezultate surprizătoare în tratamentul gingivitei. Administrarea coenzimei ajută la menţinerea gingiilor şi a dinţilor sănătoşi.

O găseşti în comerţ sub formă de capsule,lichid,capsule gelatinoase şi comprimate. Te sfătuim să optezi pentru capsule sau comprimate care conţin coenzima Q10 într-o bază uleioasă,pentru că în acest fel nutrimentul este absorbit mai bine. Mai ales dacă imediat după mănânci ceva.



Recente

imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg