Muzica alină suferinţa

1 53691 original jpg jpeg

Ai observat că, atunci când eşti veselă, sau chiar când eşti tristă, îţi vine să cânţi? Muzica aduce emoţie, bucurie, acceptare, relaxare. De aceea este utilizată de foarte mulţi ani ca metodă terapeutică. Află care sunt binefacerile ei!

O istorie – pe scurt

Terapia prin muzică este cunoscută din antichitate,dar a fost practicată pentru prima oară în mod profesionist după al doilea război mondial. În America de Nord,soldaţii răniţi erau încurajaţi să asculte muzică. Boom-ul muzicoterapiei are loc în anii ‘60,primii pacienţi fiind veteranii de război,copiii cu deficienţe fizice sau psihice şi persoanele autiste. 

Muzicoterapie înseamnă folosirea muzicii într-un cadru terapeutic,sub supravegherea unui profesionist. Peste tot în lume,există centre specializate în acest domeniu,cu profesionişti care au urmat studii universitare în acest sens. Dincolo de terapia organizată,te poţi bucura în fiecare zi de binefacerile armoniilor pe portativ. Acasă,la muncă,în tramvai,în maşină,starea de bine pe care o aduce muzica e nepreţuită.

Ştiai că muzica contribuie la dezvoltarea copiilor,încă din viaţa intrauterină? Auzul este printre primele simţuri care apare la făt,iar muzica contribuie la stimularea funcţiilor lui mentale şi motrice. S-a observat că o melodie lină,ascultată de mamă,are efecte liniştitoare asupra celui mic. Iar când muzica e mai „agitată”... prichindelul din burtică se mişcă în ritm!

Binefacerile muzicii

Muzica aduce culoare şi emoţii în viaţa de zi cu zi. Iată câteva din binefacerile ei:

Contribuie la calmarea durerilor. Studiile arată că anumite tipuri de muzică reduc percepţia durerii sau induc o mai mare toleranţă la aceasta.

Aduce bună dispoziţie. Are drept efect fiziologic eliberarea endorfinelor,cu proprietăţi euforizante.

Scade anxietatea. Nivelul de anxietate scade prin scăderea în organism a nivelului de cortizol – hormonul asociat stresului.

Favorizează exprimarea emoţiilor. Simplul fapt că asculţi muzică sau că foloseşti un instrument muzical facilitează exprimarea emoţiilor. Copiii,mai ales,la fel ca şi persoanele cu deficienţe fizice sau psihice severe apreciză efectul tămăduitor al notelor muzicale.

Îmbunătăţeşte somnul. Muzica blândă are un efec calmant,la orice vârstă,şi favorizează instalarea unui somn profund şi de calitate.

Ameliorează simptomele autismului. Este eficace pentru a face persoanele cu probleme de relaţionare să iasă din cochilia lor şi să comunice cu cei din jur.

Ameliorează coordonarea. Mai buna motricitate,coordonare a mişcărilor,sincronizare,supleţe se datorează ritmurilor muzicale.

Stimulează memoria. Copiii,în special,dar şi persoanele în vârstă,reţin mai uşor lucrurile dacă ele sunt spuse sau explicate cu ajutorul muzicii. În multe centre pentru bătrâni suferinzi de Alzheimer,bucăţi muzicale sunt folosite pentru a redeştepta amintirile „adormite” ale bolnavilor.