3 mituri despre cremele de protecţie solară
Despre cremele de protecţie solară şi, în general, despre protecţia împotriva razelor nocive ale soarelui, circulă o mulţime de zvonuri, adesea nefondate, şi de mituri. Află care sunt acestea, ca să te poţi apăra eficient împotriva neplăcutelor arsuri.
Mitul nr. 1:„Un bronz de bază mă protejează”
Circulă mitul cum că,dacă faci un pic de plajă la ştrand,sau dacă te duci la solar înainte de a ajunge pe litoral,nu vei mai avea nevoie de protecţie solară. Ei bine,specialiştii susţin că acest „bronz de bază” are un efect de protecţie prea slab:în jur de 4 SPF – spre comparaţie,un tricou oferă 7 SPF.
Mitul nr. 2:„Am piele închisă la culoare,deci n-am probleme”
Este o afirmaţie falsă,susţin specialiştii. Într-adevăr,persoanele cu piele închisă la culoare prezintă riscuri mai reduse de se îmbolnăvi de cancer de piele ca urmare a expunerii la soare,dar nu sunt total imune. Prin urmare,şi aceste persoane trebuie să recurgă la creme de protecţie solară.
Mitul nr. 3:„Am nevoie de protecţie solară doar la orele de vârf”
E adevărat că şansele sunt mai mari să te alegi cu arsuri solare dacă faci plajă la orele de vârf – între 10 dimineaţa şi 14.00 după amiaza –,dar dermatologii susţin că expunerea la soare fără protecţie,indiferent de oră,este un risc. Şi razele ultraviolete au afect de îmbătrânire a pielii,şi pot contribui la rândul lor la instalarea cancerului de piele.
Specialiştii atrag atenţia că trebuie să te dai cu loţiuni solare chiar în zilele noroase. Norii blochează razele infraroşii,de aceea simţi mai puţină căldură,dar nu pot opri decât 20 % din razele ultraviolete – deci tot rişti să te arzi dacă nu aplici creme de protecţie.
Citeşte şi: