Cum lupţi cu rezistenţa bacteriilor?

1 70098 original jpg jpeg

Ultimele studii medicale trag din nou un semnal de alarmă asupra unor bacterii rezistente la antibiotice. Ele declanşează cele mai frecvente infecţii de vară, iar tratamentele sunt din ce în ce mai puţin eficiente.

Să presupunem că ai plecat la mare,iar combinaţia de soare,căldură,baie şi alimentaţie nesănătoasă a declanşat o enterocolită. Până să ajungi la medic,ai luat repede nişte antibiotice şi în câteva ­zile ţi se pare că ai scăpat de boală. Acesta este scenariul cu care ne-am obişnuit,dar lucrurile pot evolua tocmai pe dos...

Cum au devenit bacteriile rezistente

Orice tip de infecţie bacteriană este tratată cu un anumit tip de antibiotic. Însă,dacă iei multe antibiotice „după ureche”,apare rezistenţa la aceste medicamente şi niciun tratament nu mai dă rezultate. Medicii din întreaga lume sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de  această ­nouă evoluţie a bacteriilor care nu mai pot fi învinse nici cu ­cele mai noi antibiotice.Ce bacterii duc la infecţii

Cele mai frecvente infecţii de vară apar la contactul cu apa de piscină sau cu aerul ­condiţionat. Iată care sunt acestea:

Otitaeste provocată de un pneumococ luat din apa piscinelor sau a ştrandurilor. Simptomele cele mai frecvente sunt durerea ascuţită în ureche,senzaţia de ureche înfundată,apoi febră,vărsături şi frisoane.

Conjunctivitainfecţioasă ­este provocată de bacteria Chlamidia trachomatis. Se ia din apa de piscină sau de pe prosoape şi se manifestă prin scurgeri gălbui,senzaţia de nisip în ochi şi  prin înroşirea ochilor.

Enterocolitaeste cauzată de bacteria Shygella dizenteriae sau de celebra E. Coli şi se ia din aceeaşi apă de piscină. Se manifestă prin greaţă,vărsături,febră,diaree şi prin deshidratare.

Infecţiile respiratoriipot fi provocate de bacteria Legionella pneumophila,care circulă nestingherită prin… sistemele de aer condiţionat. Simptomele? Febră,dureri de cap,o tuse care nu cedează la niciun antitusiv.

Nu te trata «după ureche»!

Dacă iei antibiotice „după ureche”,gândindu-te că ştii tu mai bine ce ai,efectul este dezastruos:treptat,corpul nu va mai răspunde la aceste medicamente. Când vei avea nevoie de un tratament ­antibiotic,bacteriile vor fi rezistente la tratament. Practic,infecţia pe care o ai se va vindeca foarte greu,iar antibioticele îţi vor distruge mucoasa stomacului şi-ţi vor da peste cap sistemul imunitar.

Cum iei antibioticele

Există foarte multe tipuri de antibiotice,pentru ­fiecare infecţie. De aceea,medicul ­este cel care decide ce trebuie să iei şi în ce doze.  Atenţie,durata tratamentului este extrem de importantă!

Dacă îl opreşti mai devreme decât ţi-a recomandat medicul,bacteriile nu sunt distruse ci,dimpotrivă,vor ataca din nou şi mai puternic. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă depăşeşti dozele sau durata prescrisă de specialist. În perioada tratamentului,­este bine să nu-ţi iei antibioticul cu lactate,deoarece acestea le diminuează efectul.

Cercetătorii caută acum alte căi de atac contra bacteriilor decât antibioticele cunoscute până în prezent.

Ştiai că...

 ...bacteria salmonella poate rezista în alimente dacă temperatura nu depăşeşte 40˚Celsius?

...trichinella din carnea de porc dispare numai prin fierbere la oala sub presiune în niciun caz la microunde?



Recente

marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg