Secretul tălpilor şi călcâielor fine
De multe ori, pielea de pe tălpi şi călcâie are de suferit de pe urma statului în picioare, a transpiraţiei sau a unor boli de care suferi – hipotiroidie, spre exemplu - , devenind aspră, uscată şi crăpată. Iată ce poţi face pentru a îi conferi din nou supleţe.
Exfoliant cu ulei de măsline şi zahăr brun
Primul pas spre o piele frumoasă îl reprezintă exfolierea. Vei îndepărta astfel celulele moarte, pregătind-o pentru o hidratare intensă. Într-un vas, pune-ţi picioarele în apă calduţă, în care ai adăugat puţină sare grunjoasă, aşteaptă câteva minute, apoi freacă uşor zona călcâielor cu o piatră ponce sau cu o pilă abrazivă. De asemenea, poţi folosi un scrub special pentru zona tălpilor, cumpărat din magazine sau pregătit chiar de tine. Încearcă o combinaţie din 2-3 linguri de ulei de măsline şi o ceaşcă de zahăr brun. Masează-ţi picioarele timp de 5-10 minute, după ce acestea s-au înmuiat, apoi şterge-le cu un prosop moale.
Scrub cu zaţ de cafea şi ulei de cocos
Pregăteşte produsul dintr-o ceaşcă de zaţ, o lingură de zahăr şi o lingură de ulei de cocos. Amestecă până când conţinutul devine omogen. Aplică-l pe călcâie, masând uşor, cu mişcări circulare. Foloseşte scrubul cel puţin o dată pe săptămână.
Scrub cu sare de mare şi ulei de mentă
Uleiul de mentă este un ingredient benefic pentru piele, având acţiune antibacteriană, antiseptică şi contribuind la o îndepărtare mai uşoară a celulelor moarte. Prepară scrubul din 2 ceşti de sare de mare, în care adaugi 20-30 de picături de ulei esenţial de mentă. Opţional, poţi turna şi un pahar mic de lapte. Poţi păstra scrub-ul într-un borcan din sticlă, cu capac. Aplică produsul pe picioare, apoi clăteşte şi usucă pielea. Repetă operaţiunea de câteva ori pe săptămână, până ce aspectul pielii se îmbunătăţeşte, apoi repetă din când în când, pentru a menţine aspectul sănătos.
Scrub cu orez măcinat şi miere
Prepară un scrub din jumătate de ceaşcă de orez măcinat, peste care torni 2 linguri de miere. Poţi adauga şi 2-3 linguri de oţet de mere, amestecând până obţii o pastă. Aplică pe călcâie şi tălpi, lasă să acţioneze câteva minute, apoi clăteşte cu apă călduţă.
Produs hidratant cu ulei de măsline
Dupa folosirea pilei abrazive şi a exfolierii, pielea are nevoie de hidratare. Pentru a preveni apariţia bătăturilor şi a călcâielor crăpate, ideal este să porţi o încălţăminte cât mai comodă, atfel încât pielea să rămână fină. Foloseşte o cremă hidratantă specială sau uleiuri, ca cel de gălbenele, de măsline, de cocos sau de migdale. Masează câteva minute, apoi acoperă picioarele în soşete de bumbac, pe care le ţii în picioare peste noapte.
Tratament cu glicerină şi apă de trandafiri
Un alt tratament eficient este cel pe bază de glicerină. Amestecă o cantitate egală de glicerină şi apă de trandafiri, aplică produsul pe tălpi, masând uşor. Repetă tratamentul în fiecare seară, înainte de culcare, până ce crăpăturile dispar, apoi foloseşte-l o dată pe săptămână, pentru întreţinere.
Cremă emolientă cu unt de shea
Untul de shea fi uneori prea gras pentru tenul tău, însă pentru zona tălpilor şi a călcâielor este ideal, fiind foarte nutritiv şi hidratant. Are un aspect solid, dar se lichefiază rapid în contact cu pielea. Aplică o cantitate generoasă de unt pe zonele afectate, apoi acoperă cu şosete din bumbac.
Cremă cu unt de cacao
Aplicat cu regularitate pe zonele cu piele uscată, untul de cacao are efect de regenerare şi catifelare. Se aplică la fel ca o cremă şi se lasă să acţioneze peste noapte, ori de câte ori este nevoie.
Atenţie!
Când călcâiele crăpate nu se vindecă în câteva săptămâni de la aplicarea tratamentelor, trebuie să te adresezi unui specialist. E posibil ca uscăciunea lor să ascundă o problemă internă.
Ştiai că...
... este recomandat ca între degetul cel mai lung şi pantof să existe o distanţă de circa 1 cm? Astfel vei evita frecarea agresivă, iar pielea va putea să respire.
... e mai sănătos să porţi încălţăminte din piele naturală? Aceasta este mai flexibilă şi permite transpiraţiei să se evapore mai uşor.