Istoria ascunsă într-o pereche de pantofi
Eleganţa şi feminitatea pot defini pantofii cu toc de astăzi. Totuşi, aceste încălţări au o istorie plină de controverse.
Cu mulţi ani în urmă,în unele părţi ale lumii,pantofii erau purtaţi în egală măsură de către femei şi bărbaţi,fiind o emblemă a bogăţiei şi prosperităţii.
Simbol pentru aristocraţie
În Egiptul antic pantofii cu toc făceau diferenţa dintre nobilime şi pătura de jos a societăţii. Oamenii bogaţi purtau încălţări din piele,în timp ce sclavii mergeau desculţ,iar pătura de mijloc purta sandale din papirus. În acele vremuri,atât bărbaţii,cât şi femeile înaltei societăţi purtau pantofi cu toc,în special la evenimentele solemne. Mai mult decât atât,egiptenii considerau acest tip de încălţăminte chiar şi o piesă practică. Pentru a-şi menţine picioarele curate,măcelarii se foloseau de pantofi atunci când sacrificau animalele.
Pe de altă parte,în Roma antică,damele de companie se diferenţiau de celelalte femei prin faptul că purtau tocuri.
Altfel de pantofi
„Chopine” sau pantofii cu toc tip platformă au apărut pentru prima oară în Turcia,în secolul al XV-lea,iar peste 200 de ani au ajuns în întreaga Europă. Uneori,înălţimea tocurilor măsura chiar şi aproximativ 30 de centimetri,iar,ca să se poate deplasa,doamnele erau ajutate de către servitori sau se sprijineau în bastoane.
În funcţie de preferinţe,pantofii cu toc puteau fi împodobiţi cu dantelă sau cu broderii din aur,devenind,astfel,un simbol al feminităţii pentru înalta clasă a societăţii.
Cu toate acestea,se crede că apariţia pantofilor a înseamnat un pas spre îngrădirea drepturilor femeilor. Bărbaţii îşi încurajau soţiile să poarte tocuri în speranţa că deplasarea greoie cauzată de aceste încălţări le va împiedica pe consoarte să-i înşele.
Citeşte şi:
Pantofii îţi dezvăluie personalitatea
Uite cum îţi alegi pantofii potriviţi
Un parcurs controversat
Istoria spune că prima femeie din Renaştere care a purtat tocuri a fost Caterina de’ Medici,în timpul ceremoniei de căsătorie cu ducele de Orleans,viitorul rege al Franţei.
Ulterior,în epoca modernă,în Franţa,regele Ludovic al XIV-lea a purtat prima oară pantofi roşii cu toc. El a interzis celor care nu făceau parte din nobilime să poarte pantofi de această culoare pe care o considera mult prea atrăgătoare pentru oamenii de rând.
Cu trecerea timpului,pantofii cu toc au ajuns să fie mai înalţi,mai subţiri,dar şi de diferite culori,devenind un simbol al erotismului în artă,modă şi literatură.
Istoria pantofilor a fost influenţată de marile case de modă care au transformat acest simbol al eleganţei într-o adevărată industrie. În momentul în care Marlyn Monroe şi-a făcut apariţia pe tocuri,încălţările înalte şi-au crescut popularitatea în rândul doamnelor.