Hiperhidroza, cunoscută popular drept transpiraţie excesivă, este o problemă întâlnită frecvent, care interferează în activităţile de zi cu zi şi produce jenă celor care se confruntă cu ea.

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că această afecţiune poate fi tratată,însă nu înainte de a depista cauzele care au dus la apariţia ei şi a pune un diagnostic corect.

"Dacă transpiraţia abundentă nu are la bază nicio cauză medicală, atunci ea se numeşte hiperhidroza primară (sau hiperhidroza focală) şi are loc atunci cand glandele sudoripare devin hiperactive, posibil ca urmare a unei defecţiuni minore a sistemulului nervos", susţine medicul. 

Ce boli poate ascunde transpiraţia excesivă

Hipertiroidie. Transpiraţia excesivă a palmelor este produsă şi de anumite probleme ale sistemului nervos: stres, emoţii, teamă. Atunci când transpiraţia excesivă apare pe faţă sau pe palme este posibil că pacientul să se confrunte cu o hipertiroidie.

Depresie. Această afecţiune se poate manifestă şi prin transpiraţii abundente. Mai mult şi anumite stări de anxietate sau atacurile de panică pot fi însoţite de acest simptom al transpiraţiei excesive.

Diabetul şi artrită reumatoidă mai pot cauza transpiraţie în exces.

Infarct miocardic. Creşterea alarmantă a tensiunii arteriale poate fi însoţită de transporaţie excesivă. Aceasta poate să apară şi în cazul unui infarct miocardic.

Aşa-numitele transpiraţii reci pot fi semnul unei crize de angină pectorală, în colica renală, biliară, dar şi în stări emoţionale, de angoasă, frică, teamă.

În cazul în care transpiraţiile apar numai noaptea pot fi cauzate de bronşite, TBC pulmonar sau reumatism. 

Transpiraţia din timpul nopţii poate dezvălui şi alte probleme de sănătate. Vezi AICI care sunt acestea.

Transpiraţia excesivă nu este nicidecum plăcută, însă prin transpiraţie sunt eliminate natural toxinele şi este menţinută temperatura corpului. O altă problemă este însă mirosul neplăcut. Iată cum previi transpiraţia excesivă în timpul verii.

 

Sursă: sfatulmedicului.ro