Cele mai inteligente maimuţe din lume

1 72275 original jpg jpeg

Viaţa maimuţelor i-a fascinat pe mulţi oameni de ştiinţă, căci aceste mamifere simpatice se numără printre cele mai inteligente fiinţe de pe Glob.

Bonobo:primatele cu IQ mare

Maimuţele bonobo,cea mai apropiată specie de cea umană,au în comun cu omul peste 98% din dotarea genetică. Sunt considerate cele mai inteligente maimuţe din lume. Au dovedit acest lucru şi prin participarea la un concurs organizat de Grădina Zoologică din Antwerp,Belgia,unde s-au întrecut cu cimpanzeii. Maimuţele bonobo i-au învins pe cimpanzei la testele de inteligenţă cu scorul de 4-2.

Cimpanzeii se spală pe dinţi

Maimuţe care se aseamănă foarte mult cu oamenii sunt şi cimpanzeii. Se folosesc de fire de iarbă sau de crengi  ca să-şi cureţe dinţii,după fiecare masă,prin mişcări asemănătoare cu cele ale unui periaj dentar. De asemenea,le place să be apă din frunze pe care le răsucesc,astfel încât să imite un pahar.

Maimuţa capucin,apariţii în filme celebre

La capitolul faimă stau cel mai bine maimuţele capucin. Sunt amuzante,vioaie,jucăuşe şi deosebit de inteligente.  Nu degeaba au apărut şi în filme celebre,precum „George,trăznitul jungle“,„O noapte la muzeu“,„ Piraţii din Caraibe“,„Ace Ventura“.

Numele vine de la ţinuta pe care o purtau călugării Capucin,o robă maro cu o glugă care le acoperea capul. Le place să mănânce fructe şi legume,însă se hrănesc şi cu scoici,ouă de pasăre şi insecte.

Babuinii sunt geloşi

Şi babuinii se remarcă printr-o inteligenţă deosebită şi prin comportamentul asemănător cu cel al oamenilor. Fac parte din familia Cercopitecidelor,printre cele mai cunoscute specii fiind macacul şi babuinul.  Trăiesc la adăpostul savanei africane,în grupuri care variază între 10 şi 200 de exemplare,ca o familie numeroasă.

 Gelozia este însă un sentiment care îi încearcă adesea pe masculii babuini din specia Hamadryas. Aceştia supraveghează atent femelele din grup,iar în momentul în care se îndepărteaza prea mult le muşcă. Speranţa de viaţă a unui babuin este de 30 de ani în libertate şi de 45 de ani în captivitate.  

Ştiai că…

…cea mai mică maimuţă din lume,marmoseta pigmeu,măsoară între 117 şi 159 millimetri şi cântăreşte între 85 şi 140 de grame?