Crinul de apartament dă culoare casei tale

parfumul crinului jpeg

Crinul de apartament este o plantă tropicală cu bulb, care creşte în ghiveci şi se întreţine relativ uşor. O putem cumpăra de la florării sau din supermarketuri începând de toamna târziu şi până în primăvară.

În schimbul grijii pe care i-o purtăm,crinul de apartament – pe numele său ştiinţific Amaryllis– ne va bucura privirea cu flori mari în formă de trompetă,de culori variate,de la alb la roşu intens.

Îi place lumina

Amaryllis are nevoie de o cameră luminoasă,fără să stea însă direct în soare,şi trebuie udat moderat altfel existând pericolul ca bulbul să putrezească. Pământul din ghiveci trebuie schimbat odată la doi ani. În timp ce florile i se vor ofili la un moment dat,una după alta,crinul va face şi frunze. Este bine să avem grijă de ele o perioadă cât mai mare,întrucât ele sunt cele care hrănesc bulbul şi-l fac mai puternic şi mai rezistent. Tijele rămase fără flori trebuie tăiate.

Trebuie udat treptat după repaus

În perioada august-noiembrie,frunzele crinului  vor începe să se îngălbenească şi să se usuce. Este un proces normal şi nu trebuie să te sperie. Dacă bulbul plantei este tare,totul este în ordine şi putem pregăti planta pentru hibernare. Una dintre variantele pentru acest binemeritat repaus – cea mai comodă – este  pur şi simplu să „ascundem“ ghiveciul (care acum nu are nimic verde,ci doar bulbul în pământ) undeva la întuneric,într-o cameră răcoroasă.

Primăvara aducem ghiveciul la lumină şi căldură şi începem să-l udăm,întâi câte puţin,apoi din ce în ce mai mult. Vom avea surpriza ca,în câteva săptămâni,din bulbul uscat să  apară un mugure verde – viitorul boboc. Pe măsură ce îl udăm,el va creşte şi apoi va înflori.