Nu îndopaţi animalele cu mâncare! Devin obeze

1 47048 original jpg jpeg

Şi animalele au probleme cu greutatea. Lipsa de activitate, hrana administrată haotic, mai ales dacă e gătită, duc la o acumulare patologică de grăsimi în corp, care produc dezechilibre şi afecţiuni ale organismului.

Factorii care generează obezitatea sunt multiplii şi variaţi:înaintarea în vârstă,sterilizarea,lipsa de mişcare,administrarea în exces a hranei,mai ales a tipurilor de hrană cu un conţinut foarte ridicat de proteine,glucide şi lipide.

Trebuie să ştiţi că hrana oamenilor îngraşă animalele,nu le hrăneşte şi nu le asigură necesarul de vitamine,însă doar le face şi mai mult poftă de mâncare. Sunt foarte importanţi şi factorii genetici,predispozanţi,care sunt decisivi în apariţia obezităţii,mai ales în cazul anumitor rase.

Dar cele mai comune cauze sunt:accesul excesiv la hrana foarte gustoasă,combinată adesea cu o activitate insuficientă. Există două tipuri de atitudini din partea stăpânilor:cei care nu au timp şi hrănesc animalul într-un mod dezordonat (marcat de sentimentul vinovăţiei) şi cei care abordează hrănirea animalului ca pe un eveniment cu semnificaţie socială,aşezând,uneori la propriu,animalul la masă.

Aceste tipuri de comportament pot fi corectate prin impunerea unei conduite de hrană adecvate. Animalele adulte trebuie să primească o masă principală o dată pe zi,seara,şi una secundară (o gustare) dimineaţa. Nu trebuie să le daţi pe săturate. Cantităţile trebuie adaptate rasei şi vârstei animalului.

Din păcate,există şi cauze mult mai complexe,cum ar fi hipotiroidismul şi hiperadrenocorticismul. De asemenea,femelele sunt mai expuse decât masculii,mai ales în urma sterilizărilor.

Conformaţia ideală se poate verifica prin palparea coastelor

Câinii şi pisicile care prezintă o greutate corporală cu 40% mai mare decât greutatea optimă se încadrează în categoria de risc crescut. Cel mai bine se poate verifica printr-o atingere la nivelul coastelor:dacă nu se simt,înseamnă că animalul e supraponderal. Greutatea e bună dacă se simt uşor.

Cele mai afectate sunt sistemele cardio-vascular (probleme articulare şi locomotorii,cu boli ortopedice,mai ales la câinii în creştere),endocrin (diabetul),hepatobiliar (lipidoza hepatică). Rasele predispuse la obezitate sunt:Labrador retriever,Cocker Spaniol,Dog german,Basset Hound,Beagle,Collie,Cocker King Charles,Mastino Napolitan.

Aşteptăm întrebările dvs. la adresa:urgente_veterinare 9331@yahoo.com

Există hrană pentru animale grase

Hrana unui animal obez e alcătuită din diete specializate,sărace în calorii şi cu mai multe fibre,care se găseşte în magazinele de specialitate.

Se administrează doar la recomandarea veterinarului,iar consumul va fi înregistrat de proprietar într-un caiet special. Puneţi patrupedul să facă mişcare în fiecare zi (plimbare,joacă)!



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg