Vrei un câine care să-ţi semene? Aşa îl alegi!

1 57459 original jpg jpeg

Crezi că este momentul să ai un companion zburdalnic, însă nu ştii ce calităţi trebuie să întrunească el? Că este plin de energie, drăgălaş, jucăuş ori mai de casă, decizia trebuie luată şi în funcţie de caracterul şi de stilul tău de viaţă. 

Călătoreşti mult-Câini de talie mică

Dacă eşti mereu în deplasare, mizează pe următoarea variantă: Chihuahua, Yorkshire sau Pechinez. Datorită conformaţiei lor uşoare (mai puţin de 5 kg), acestora le este permis accesul în avioane ori trenuri,  cu condiţia să-i transporţi în cuşca lor. Obişnuindu-se destul de repede să fie „plimbaţi”, câinii mici se adaptează cu uşurinţă, atâta vreme cât îi ţii aproape de tine. Ai grijă să porţi întotdeauna cu tine cartea de sănătate a patrupedului.

N-ai mai avut un câine-Rase cu personalitate blajină

E prima oară când te gândeşti să-ţi iei un câine? În plus,nu e în firea ta să faci pe poliţistul? Alege o rasă docilă! Labradorul, Golden Retriever-ul şi Bichon-ul se supun dorinţelor stăpânilor lor, fără a opune prea multă rezistenţă. Chiar şi aşa, aceştia merită o educaţie minimă. Lasă-te consiliat la o şcoală de dresaj, pentru a dobândi cunoştinţele de bază şi a nu te supraîncărca inutil cu altele.

Faci sport constant-Câini de vânătoare

Dacă îţi plac activităţile în aer liber, alege-ţi un câine care să te urmeze de bunăvoie, cu energie, în toate  activităţile tale. Prioritate vor avea câinii ciobăneşti (Collie, Border Collie) sau câinii de vânătoare (Fox Terrier, Jack Russell), care au o afinitate pentru spaţiile deschise şi care au, în acelaşi timp, nevoie de mişcare, zi de zi. Cu genul acesta de rase, fii sigur că vei putea parcurge mai mult de o alee în jurul casei, ei dorind să fie stimulaţi mai mult decât orice.

Eşti părinte-Câini jucăuşi şi afectuoşi

Optează pentru un căţel care să se obişnuiască repede cu prezenţa copiilor şi în acelaşi timp a unei rase cunoscute pentru docilitatea sa (Cavalier King Charles, Boxer, Leonberg). Încearcă pe cât posibil să eviţi câinii din adăposturi, mai ales dacă nu ştii nimic despre trecutul lor. Şi cel mai important, nu lăsa un copil mai mic de 8 ani nesupravegheat în preajma câinelui.

Ai un buget limitat-Câini de adopţie

De ce nu alegi un câine fără stăpân în acest caz (cu mult mai puţin sensibil decât un câine de rasă)? Costurile de adopţie variază între 100 şi 500 de lei (animalul este vaccinat şi sterilizat), în comparaţie cu peste 3.000 de lei, pentru un câine de rasă pură, sau 1.000-2.000 de lei pentru un câine de rasă, fără pedigree. Câinii a căror greutate nu depăşeşte 20 kg vor necesita şi mai puţini bani pentru hrană. Evită să-ţi cumperi un câine cu părul lung, pentru că necesită îngrijire regulată şi deci costisitoare!