Aşa ai un parchet rezistent peste ani!

1 56192 original jpg jpeg

Parchetul conferă oricărei case frumuseţe şi şarm, dar cere şi îngrijire constantă. De asemenea, înainte de a fi montat, este bine să ai în vedere anumite aspecte cu adevărat importante pentru durabilitatea lui.

E interesant de ştiut că,în trecut,parchetul era realizat din şipci de lemn ataşate în forme pătrate. Dezavantajul consta în sensibilitatea crescută la umiditate a acestui tip de parchet care se umfla foarte uşor. Astăzi,parchetul este realizat din placaj sau din lemn de esenţă tare şi este laminat,ceea ce îi aduce rezistenţă la umiditate şi poate fi instalat până şi într-un subsol. Toate îmbunătăţirile aduse l-au impus din nou pe piaţă şi acum este din nou la modă.

Măsuri preliminare montării

Înaintea ca parchetul să fie pus în camera dorită,ai grijă să respecţi câteva reguli:-păstrează-l în spaţii îndepărtate de umiditate.-nu începe parchetarea decât după ce ai finalizat închiderea camerei respective cu ferestre şi uşi,după terminarea lucrărilor de văruire sau vopsire,pentru a nu se crea umezeală şi pentru a nu fi murdărit. Din acelaşi motiv,este contraindicată montarea în băi,bucătării sau camere în care se produc aburi. Dacă vrei să parchetezi un subsol,ventilează-l bine în prealabil şi asigură-te că e perfect curat!

-este bine să fie deja montate aparatele de aer condiţionat şi să fie în stare bună de funcţionare cu cel puţin 14 zile înainte.

Odată începută montarea,nu uita să ventilezi bine camera. Poţi să foloseşti chiar şi un ventilator,nu numai curenţii de aer. După aplicare,evită să păşeşti peste parchet şi lasă-l să se usuce minim 36 de ore! Micile goluri formate de-a lungul pereţilor şi între plăci pot fi umplute cu răşină epoxidică. Ea are efect de consolidare,este o barieră contra vaporilor şi un tratament antipraf. Dacă nu este utilizată,golurile se pot mări mai mult. La final,poţi cerui parchetul şi muta mobilierul în cameră.

Te-ar mai putea interesa:

Faci casa lună cu soluţii de casă!

Top 10 surse de microbi în locuinţa ta

Montarea parchetului are multiple avantaje. Orice pată dispare cât ai clipi de pe suprafaţa lui. Dacă observi că s-a deteriorat,presează-l uşor şi ceruieşte-l.

Înainte de a afla cum poţi să menţii parchetul în formă,trebuie să ştii ce tip de finisare are. Un mod simplu de a descoperi tipul finisării este să înmoi o bucată de vată în acetonă şi să freci o bucată de parchet rămasă de la montaj. Dacă este lipicios la atingere,atunci finisarea nu este poliuretanică.

În cazul unui parchet poliuretanic,poţi folosi o bucată moale de pânză îmbibată într-o soluţie lichidă non-abrazivă.

Curăţarea podelelor finisate cu altceva decât poliuretan este diferită. Presupune utilizarea unui tip special de ceară. După ceruire,se şterge parchetul cu o bucată de pânză moale.

Aplică un rând de ceară la fiecare 3 sau 5 luni!

Extraponturi

-Poţi să foloseşti aspiratorul la fel de des ca pentru covor. Este posibil să fii tentată să-l cureţi prin spălare cu mopul,însă apa şi lemnul nu se înţeleg bine.

-Pentru mai multă protecţie,este indicat un covor pentru zonele de intrare,mai des circulate. Cum lemnul este un material organic,poate fi uşor deteriorat dacă este supus la o presiune prea mare.