Anxietatea este o reacţie care vine din griji, gânduri despre trecut sau experienţe negative care sunt încă prezente în prezent. Pe de altă parte, stresul este de obicei produsul presiunii externe, cum sunt problemele personale sau de la locul de muncă.

Diferenţele dintre anxietate şi stres
Stresul şi anxietatea au origini diferite

Una dintre cele mai mari diferenţe dintre stres şi anxietate este faptul că au declanşatori diferiţi, chiar dacă la început par că sunt aceiaşi. Dar anxietatea vine printr-o senzaţie de frică care este, de obicei, iraţională. (de exemplu, teama de a fi singur sau teama de eşec.)

Stresul, pe de altă parte, apare atunci când te simţi copleşită de obligaţii şi crezi că nu vei putea să faci totul. Stresul poate să apară în orice moment, chiar şi atunci când nu ai de îndeplinit o sarcină zilnică la muncă sau facultate.

Anxietatea este un simptom al stresului

Confuzia dintre stres şi anxietate rezultă din faptul că al doilea este un simptom al primului. Cu toate acestea, acest lucru este valabil numai în cazuri specifice. După cum am menţionat anterior, stresul este ceva care apare la un moment dat. Tinde să vină şi să plece. Dar, există, de fapt, ceva numit "stres cronic". În acele momente nu reuşeşti să adormi, ai gânduri negative  şi obsesive. Apoi, anxietatea poate apărea ca un produs al stresului. Iar atunci când anxietatea se transformă într-un simptom al stresului, ea este însoţită de oboseală cronică, oboseală emoţională, lipsă de motivaţie şi chiar depresie.

Presiunea socială conduce la stres; credinţele duc la anxietate

O altă diferenţă majoră între stres şi anxietate este că anxietatea este rezultatul credinţelor care alcătuiesc perspectiva cu care vezi realitatea. De exemplu, dacă există o credinţă în familia ta că toţi bărbaţii părăsesc soţiile, ori de câte ori eşti cu prietenul sau soţul tău, teama că acest lucru se va întâmpla s-ar putea transforma în anxietate. Această anxietate poate conduce la anumite comportamente, cum sunt autocontrolul, lipsa de încredere în el, dorinţa mereu de a fi cu el etc. Acest comportament ar putea determina o distanţare din partea partenerului, ceea ce va spori starea de anxietate. Soluţia? Trebuie să-ţi schimbi credinţele.

Nu lăsa ca stresul şi anxietatea să devină parte din viaţa ta. Pentru a le preveni, poţi începe să practici yoga sau meditaţie. Aceste activităţi te ajută foarte mult atât fizic, cât şi mental.


Credit foto:
www.steptohealth.com