Beneficiile calculatorului, ale telefonului mobil şi ale tehnologiei rămân indiscutabile. Problemele încep să apară atunci când copiii petrec prea mult timp în faţa ecranelor. Imaginile colorate şi muzica ritmată creează stimuli care le solicită prea mult creierul. De aici apar tot felul de probleme psihologice şi de sănătate cu ar fi: incapacitatea de a-şi controla emoţiile, insomnia, stresul, obezitatea, probleme cu auzul. Sunt principalele motive care ar trebui să-ţi dea de gândit atunci când îi oferi copilului tău o tabletă sau un telefon în schimbul minutelor petrecute cu tine.

Jocurile de grup

Tehnologia reflectă schimbarea societăţii în care trăim, însă ce rămâne neschimbat este nevoia de grup, de apartenenţă, de conectare. Chiar dacă acum copiii pot socializa online şi se pot juca pe calculator cu prieteni virtuali, tendinţa de a practica jocuri fizice va fi prioritară în majoritatea cazurilor. Părinţii sunt cei care îi pot iniţia în jocurile de societate. Acestea nu sunt doar modalităţi de distracţie, ci aduc multiple beneficii asupra sănătăţii şi dezvoltării copilului. Jocurile de societate clasice, precum „Monopoly“,  „Rummy“, „Şah“, „Nu te supăra, frate“, „Scrabble“ şi „Fazan“, sunt în continuare unele dintre cele mai bune metode de a-i ajuta pe cei mici să-şi descopere încrederea în sine, să se concentreze, să aibă răbdare şi să se distreze.

Mai citeşte şi: Voluntară în Africa pentru cei sărmani

Mersul pe bicicletă

Orice sport este benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Părinţii sunt cei care trebuie să-l facă pe micuţ să îndrăgească mişcarea şi să-şi dorească să practice un anumit gen de sport. Indiferent că este vorba despre patinaj, fotbal, tenis sau atletism, copiii trebuie îndrumaţi adecvat. Dacă  întrebi pe cineva ce îşi aminteşte din copilărie legat de primul sport pe care l-a practicat, acesta cu siguranţă va raspunde ,,mersul pe bicicletă”. Cei mai mulţi dintre oameni învaţă cu multă plăcere acest sport de la mamă sau de la tată, care îi ghidează cu perseverenţă să meargă pe două roţi, în aşa fel încât să nu se accidenteze şi să nu se sperie. Este poate prima lecţie de curaj şi de independenţă al celui mic însuşită de la părinţi. 

Camping pe munte

Câteva zile cu cortul în aer liber pot fi distractive pentru toată familia, dar şi un prilej de a învăţa lucruri noi. Implică-l pe cel mic la organizarea unei astfel de excursii. Alegeţi împreună destinaţia, faceţi pachete cu mâncare, bagajele. Dacă aţi cumpărat un cort nou, exersaţi întotdeauna înainte de plecare montarea lui. Dacă stai la curte, ridicarea cortului în grădină este o bună ocazie să experimentaţi cu cei mici, dormind în el peste noapte. Nu uitaţi să vă faceţi o listă cu cele necesare, de la lanterne până la cizme de cauciuc, pentru că nu ştii niciodată când plouă la munte.

Mai citeşte şi: Nadine: ,,Sunt o mamă care nu lasă şorţul decât când merge la culcare“

Fantezii în bucătărie

Cel mai mult copiilor le place să ne imite. Gătitul este una dintre cele mai ispititoare activităţi pe care piciul vostru ar dori să o practice în locul vostru. Nu ezitaţi să faceţi un schimb de roluri. Propuneţi-i să facă micul dejun în locul vostru sau, dacă este prea mic, să-l pregătiţi împreună. Acest lucru îi va stimula creativitatea şi încrederea în sine. Încercaţi pe cât posibil să-l implicaţi la decupatul şi la ornatul biscuiţilor.

Respectul pentru natură

Dacă le insufli copiilor tăi obiceiuri bune încă de la o vârstă fragedă, sunt şanse să le aibă toată viaţa. Iată câteva idei cu care poţi începe. În plimbările voastre prin parc, vorbiţi-le despre plante şi animale: cum cresc, cu ce se hrănesc. Adunaţi seminţe şi plantaţi-le în curte. Acasă, puteţi creşte o plantă dintr-un sâmbure de avocado. Dacă aveţi câteva PET-uri vechi, vă puteţi distra reciclându-le şi făcând din ele ghivece sau le puteţi vopsi şi folosi ca suport de creioane. Roagă-i pe copii să te ajute la sortarea deşeurilor, punând saci sau cutii pentru carton, plastic şi sticle. Adoptaţi un animal de companie. Copilul tău poate avea grijă de el, îl poate hrăni, iar asta îi va dezvolta simţul responsibilităţii.

Mai citeşte şi: Fetiţa Rapunzel există: la doar 1 an i-a uimit pe toţi cu podoaba ei capilară. Vezi cum arăta la naştere!