Cum îți dai seama că suferi de burnout sau treci prin depresie. Descoperă diferențele!

7 iunie 2023   Dezvoltare personală

Oricine poate experimenta sentimente temporare de tristețe, epuizare și iritabilitate. Însă când aceste senzații negative se instalează pe o perioadă mai lungă, poate fi dificil de identificat dacă sunt semne ale sindromului de burnout sau de depresie. 

Programul de muncă încărcat și sarcinile suplimentare de acasă pot să provoace stres. Dacă te simți copleșit de atribuții, însă nu îți dai seama dacă ești deprimat sau suferi de sindromul burnout, ai ajuns în locul potrivit. 

Cum știi dacă suferi de sindromul de burnout

Burnout-ul este un sindrom psihologic care apare ca un răspuns la factorii de stres, în special, la cei de la locul de muncă. Mai simplu spus, te simți epuizată, îți pierzi din motivație și, treptat, ajungi să nu te mai simți motivată să lucrezi la capacitatea ta maximă. Potrivit psihoterapeutului LaQuita McNickels, știi că suferi de burnout dacă experimentezi: oboseală și lipsă de energie, sentimente de deznădejde, o senzație de amorțeală, insomnie sau hipersomnie, scăderea capacității de concentrare, indecizie, o senzație de tensiune, scăderea motivației și simptome fizice (inclusiv probleme digestive crescute, scrâșnirea dinților, simptome de răceală și dureri de cap). 

„Simptomele de burnout pot să varieze de la o persoană la alta, dar deseori includ o senzație de copleșire și stres, o lipsă de energie și o lipsă de motivație în ceea ce privește munca depusă‟. „Burnout-ul este, de obicei, asociat cu un anumit lucru, cum ar fi munca ta, mediul de lucru, colegii și supervizorii‟ a declarat psihoterapeutul Jed Turnbull, pentru „Popsugar‟. 

Citește și: Ce să știi despre sindromul de burnout și care este diferența dintre stres și burnout 

Dacă bănuiești că suferi de burnout, psihoterapeutul te sfătuiește să îți adresezi următoarele întrebări: „Mă simt epuizat cronic?‟, „Îmi este greu să mă bucur de munca mea și de hobby-urile mele?‟, „Simt că lucrez constant sub presiune?‟, „Am probleme cu somnul?‟. Dacă ai răspuns afirmativ la majoritatea întrebărilor, sunt șanse mari să te confrunți cu acest sindrom, spune specialistul. 

Depresie vs. burnout 

În timp ce depresia se poate caracteriza prin unele simptome pe care le are și sindromul de burnout, inclusiv pierderea interesului pentru lucruri care ți-au plăcut cândva, modificări ale apetitului, insomnie sau hipersomnie, cauza principală este diferită. 

În general, sindromul de burnout se referă la mediul de lucru, în timp ce depresia poate fi declanșată de o varietate de factori, precum genetica, evenimente negative ale vieții și evenimentele traumatice, a spus psihologul clinician Vivian Oberling. În plus, burnout-ul nu este un diagnostic medical, deși dacă nu sunt luate măsuri din timp poate să afecteze sănătatea mentală și fizică. 

Mai mult decât atât, dacă vei elimina cea mai mare sursă de stres din viața ta (de exemplu, prin obținerea unui nou loc de muncă) și te simți mai bine, sunt șanse mari să te fi confruntat cu burnout. În schimb, în cazul depresiei, nu ai garanția că prin eliminarea unui anumit factor de stres, vei atenua simptomele, fără alt tratament și fără modificări în stilul de viață, mai ales în cazul persoanelor predispuse genetic la depresie. 

Vezi și: Sunt doar tristă sau sufăr de depresie? Învață să identifici semnele 

Dacă bănuiești că te confrunți cu depresie, este necesar să discuți cu un medic sau cu un terapeut despre simptomele tale. În cazul în care depresia este de vină pentru ceea ce simți, în tratament pot fi incluse modificări în stilul de viață, terapie și administrarea anumitor medicamente. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe