Sunt doar tristă ori sufăr de depresie? Învață să identifici semnele

Toată lumea este tristă din când în când și este normal. Însă, dacă tristețea se prelungește pe mai multe săptămâni sau chiar luni, nu poate fi ușurată cu nimic și este însoțită și de alte simptome, vorbim deja despre depresie.

tulburare bipolara shutterstock 1519608566 jpg

Un eveniment dureros în familie, o nereușită la serviciu, o ceartă cu un prieten – toate acestea te pot face să te simți tristă, ceea ce este absolut firesc. Ca orice altă emoție, și tristețea va trece relativ repede, fiind combătută ori prin rezolvarea cauzei care a provocat-o, ori prin faptul că vei reuși să te extragi din acea stare prin plâns, prin umor sau printr-o discuție cu o persoană dragă.

Depresia, însă, înseamnă mai mult decât tristețe și nu poate fi combătută prin metodele de mai sus, ci este însoțită și de alte semne. Depresia este o tulburare psihică des întâlnită, care afectează semnificativ toate activitățile din viața de zi cu zi.

Durata este importantă

Pe de o parte, tristețea, deși poate fi copleșitoare, este o stare din care persoana afectată poate ieși destul de repede, ori singură, ori cu puțin ajutor din partea unor oameni de încredere cu care poate sta de vorbă deschis.

Află care sunt cele 5 semne evidente că jobul îţi afectează sănătatea mentală

Depresia este o stare de lungă durată – săptămâni sau luni –, care influențează negativ toate sectoarele vieții: muncă, familie, prieteni etc. Depresivii simt un gol interior, nimic din ceea ce le plăcea înainte nu îi mai bucură, iar plânsul sau discuțiile pot să nu îi ajute deloc.

Gradul de afectare diferă

Tristețea este legată în general de o situație anume - o problemă acasă ori la muncă, o boală, schimbarea domiciliului sau a locului de muncă, o știre citită pe internet sau auzită la televizor etc. –, dar care nu afectează prea tare restul vieții persoanei. De exemplu, poți fi tristă că te-ai certat de dimineață cu partenerul, dar, peste zi, ocupându-te de activitățile tale obișnuite, poți să te înveselești.

Depresia, în schimb, poate pleca de la un eveniment dramatic, personal sau profesional, care va schimba radical felul în care simte și în care se poartă o persoană și nu va fi ușor de combătut. De exemplu, divorțul este o cauză pentru depresie. Persoana afectată poate ajunge să se simtă pierdută, inutilă, singură, vinovată și incapabilă să vadă o ieșire pentru starea în care se află.

Cum scapi de tristețe

Tristețea este ceva natural și inevitabil de-a lungul vieții, dar partea bună este că poți scăpa de această emoție cu destul de multă ușurință. Permite-ți să plângi, să te simți rău, să înțelegi ce ți-a provocat această stare și să vorbești cu cineva drag care, cine știe, poate chiar reușește să-ți spună ceva care să te înveselască sau măcar să te facă să te simți ceva mai bine.

Atenție! Nu neglija singurătatea, poate duce la depresie sau la sinucidere!

Așa lupți cu depresia!

Dacă, timp de două săptămâni sau mai mult, te simți tristă în fiecare zi, plângi mereu, nu mai poți să te concentrezi pe ce ai de făcut la serviciu sau lucrezi cu dificultate, ți-e greu să iei cele mai simple decizii, te simți inutilă, stima de sine este scăzută, ești obosită, lipsită de orice energie, nu te mai ocupi de hobby-urile tale și apetitul ți se schimbă sau ajungi chiar să ai idei suicidare, cere ajutorul unui medic.

Poți merge fie la medicul de familie să-i vorbești despre simptomele pe care le ai, iar acesta te va îndruma spre un terapeut sau îți poate da o trimitere la un medic psihiatru, ori poți merge direct la un psiholog pentru o evaluare a stării tale. Acesta îți poate spune dacă te vor ajuta ședințele de psihoterapie și unele schimbpri în stilul de viață sau dacă este nevoie și de tratament medicamentos prescris de un medic psihiatru.

Pentru a contribui la combaterea depresiei prin stilul de viață, încearcă să faci puțină mișcare în fiecare zi; yoga, de exemplu, este o activitate bună atât pentru corp, cât și pentru minte, ajutându-te să te menții și în formă fizică bună, dar și să îți calmezi psihicul și să capeți o mai bună claritate mentală.

@shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg