Ce alimente cresc riscul de depresie şi anxietate

Pentru a avea o sănătate mintală bună, evită să pui aceste alimente în coșul tău de cumpărături.

image

Ai gânduri negative adesea, o tristeţe sfâşietoare, inima îţi bate mai tare sau ai o senzație de strângere în piept şi respiri cu dificultate? Este posibil să suferi un atac de anxietate sau să ai depresie. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că pandemia de Covid-19 a provocat o creștere cu 25% a tulburărilor de depresie și anxietate în lume. Sănătatea mintală este afectată nu doar de folosirea intensă a rețelelor sociale, stresul şi lipsa relaţiilor sociale, ci şi de alimentaţie.

Cercetătorii americani au chestionat peste 10.000 de adulți și au descoperit că aceia care consumau mai des alimentele despre care vei afla în cele ce urmează au avut mai des atacuri de anxietate și depresie.

Mezeluri şi carne roşie

Consumul de carne roșie și procesată poate provoca depresie. Legătura dintre mezeluri și depresie se poate datora unor proteine dăunătoare care cresc riscul de inflamație, un posibil factor declanşatori al depresiei și anxietății.

Dulciuri şi alimente bogate în zahăr

Alimentele procesate, inclusiv cele cu zahăr adăugat, au fost asociate cu creșterea depresiei și anxietății. Prăjiturile, îngheţata, sucurile conţin zahăr care poate crește riscul de boli de inimă, diabet, dar şi mintale. Brittany Lubeck, un dietetician american a declarat: „Mâncărurile care conțin zaharuri au un gust grozav, dar consumul în exces poate cauza diverse probleme de sănătate, inclusiv tulburări mintale”.

Vezi şi: Cum poate mâncarea să ne influenţeze starea de spirit şi care sunt cele mai bune alimente pentru a combate depresia

Un studiu publicat în „Scientific Reports” în anul 2017 a arătat că aportul crescut de zahăr și alte alimente procesate a fost corelat cu rate mai mari de tulburări mintale, ca depresia. Cercetătorii au atras atenţia asupra faptului că zahărul este legat de sănătatea mintală precară, deoarece sporeşte inflamația în corp, iar aceasta poate provoca depresie. De asemenea, zaharurile conduc la un răspuns hiperactiv la insulină, ceea ce poate duce la dezechilibre hormonale care, la rândul lor, pot da depresie.

Carbohidraţi rafinaţi

Alimentele cu carbohidraţi refinaţi sunt lipsite de fibre și de valoare nutritivă. Este vorba despre cerealele cu zahăr pentru micul dejun, pâinea albă, orezul alb, pastele obișnuite, produsele de patiserie și deserturi. Atunci când sunt consumate în exces, pot duce la anxietate și depresie. Legătura dintre carbohidrații rafinați și depresie se datorează inflamației și modificărilor hormonale induse de consumul în exces.

Citeşte şi: Obiceiuri periculoase care pot declanşa depresia. Ce este bine să faci pentru o stare de spirit mai bună

Extrasfat

Carbohiraţii rafinaţi trebuie evitaţi şi de femeile aflate la premenopauză. Un studiu din anul 2015 publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition” a constatat că le creşte riscul de depresie spre deosebire de cele care au ales alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale.