Cum poţi schimba o persoană dezordonată? Un expert susţine că nu e misiune imposibilă!

16 ianuarie 2024   Psihologie

Unii dintre noi prioritizează organizarea, în timp ce alții preferă să lase în sarcina altora ordinea. Nu este nicio problemă cu excepţia situaţiei în care dezordinea ajunge să deranjeze. Dacă vrei să schimbi o persoană dezordonată, află că este posibil!

Dacă o persoană dezordonată îşi doreşte să se schimbe, poate fi ajutată în acest sens. Este nevoie de voinţă, după cum explică expertul Nonnahs Driskill, membru fondator al unui serviciu profesional de organizare, Get Organized Already, cu sediul în California, SUA. Acelaşi Driskill oferă câţiva paşi de urmat pentru a ajuta o persoană dragă să devină mai ordonată.

Găseşte motivaţia din spatele dorinţei de ordine

Pentru oricine care caută să devină ordonat, este important să înțeleagă mai întâi de ce doreşte ca spațiul său să fie mai organizat. „O persoană ordonată nu este mai bună decât o persoană care tinde să fie dezordonată”, a explicat Nonnahs Driskill.

Odată ce ai găsit motivul pentru care vrei să fii ordonat, vei fi mai motivat să reuşeşti. Este posibil ca la baza tendinţei de schimbare să fie frustrarea dată de căutarea constantă a unor lucruri. Un alt motiv ar putea fi dorinţa de a avea un spațiu pregătit pentru vizitatorii spontani.

Creează obiceiuri de curățare și organizare

Nu trebuie să rezervi mult timp pentru a face curat. Este de ajuns să ai măcar 15 minute pe zi. Te-ai putea ocupa de un colţ al unei camere în fiecare zi, cum ar fi un sertar sau dulapul cu medicamente. Este mult mai efiecient să faci curăţenie câte puţin decât să te speteşti o zi întreagă. Apoi, stabileşte câteva treburi pentru menţinerea zilnică a curăţeniei sau a ordinii.

Obiectele inutile pot avea încărcătură emoţională

Expertul în curăţenie atrage atenţia asupa unui aspect care îi împiedică pe unii să devină mai ordonaţi: încărcătura sentimentală a unor lucruri care ar putea fi aruncate, dar sunt păstrate.

Te-ar mai putea interesa: Patru zodii obsedate de curățenie. Fac tot posibilul să păstreze ordinea în casă!

„Nivelurile de stres variază foarte mult, nu în funcție de cantitatea de dezordine, ci în funcție de ceea ce ești obișnuit să-ţi fie confortabil‟, afirmă Driskill. Prin urmare, chiar dacă nu-ți pasă de dezordine, persoana dezordonată ar putea încerca să depună efort să facă o curăţenie generală, pentru a vedea dacă o face să se simtă mai bine sau dacă o calmează.

Este posibil să te dezveţi de dezordine

Cum ordinea face parte din viața de zi cu zi, ne ajută să ne reducem așteptările de curățenie în tandem cu ale altora, presupunând că obiceiurile legate de curăţenie au un impact asupra celorlaţi.

Vezi și: Greșeli de curățenie care ţi-ar putea pune sănătatea în pericol

„Este o ieșire pentru o persoană dezordonată să spună că, pur și simplu, nu se poate abţine să fie aşa cum este. Scopul ar trebui să fie acela de a elimina prejudecata și, în schimb, să se concentreze pe metode care s-o ajute să fie mai organizată”, conchide Driskill.

FOTO: Shutterstock

Mai multe