Greșeli de curățenie care ţi-ar putea pune sănătatea în pericol

Curăţenia din baie şi bucătărie pune cele mai mari probleme. Dacă vrei să fii eficient şi să obţii o curăţenie de durată ai nevoie de cele mai bune produse şi să eviţi aceste greşeli!

image

Înălbitorul este unul dintre principalele produse de curățare pe care mulţi le folosesc. Se știe că îndepărtează chiar și cele mai dure pete și a fost recomandat ca dezinfectant şi în timpul pandemiei de covid-19. Totuşi, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-l combina cu alte produse sau de a-l folosi peste tot. De exemplu, curățarea cu înălbitor nu este recomandabilă pe toate suprafeţele din baie Citeşte mai departe pentru a afla câteva greșeli obișnuite de curățare a bucătăriei şi băii despre care experții spun că îţi pot pune în pericol sănătatea!

Schimbi mai rar buretele de vase

Un burete este un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, mai ales atunci când este folosit pentru o perioadă îndelungată de timp. Aceasta este şi părerea expertului în curăţenie britanic Armeka Townsend, potrivit Bestlifeonline.com. „Folosirea unui burete murdar pentru a curăța ustensile sau suprafețe poate răspândi bacterii, ducând la toxiinfecţii alimentare și la alte probleme de sănătate”, avertizează Townsend. Recomandă înlocuirea buretelui de bucătărie la fiecare câteva săptămâni și igienizarea acestuia între utilizări prin introducerea lui la cuptorul cu microunde timp de un minut.

Uiţi că înălbitorul poate da reacţii alergice

Unii sunt de părere că mirosul de înălbitor indică o curățenie eficientă. De fapt, specialiştii în curăţenie descurajează folosirea înălbitorului în curăţenia din casă.

„Multe produse care conțin înălbitor au compuși care conțin clor. Acești vapori pot afecta negativ calitatea aerului din interior și pot declanșa reacții adverse. Înălbitorul nu poate trata eficient mucegaiul de pre suprafețele poroase și semiporoase, permițându-i să persiste”, a declarat pentru Best Life expertul în mucegai și calitatea aerului Michael Rubino.

Combini produsele de curăţenie

Dacă foloseşti mai multe spray-uri, șervețele și dezinfectanți, ai grijă. Combinarea unor produse de curățare diferite deodată poate crea gaze toxice, care pot fi dăunătoare dacă sunt inhalate. De exemplu, amestecarea înălbitorului cu amoniacul produce cloramină gazoasă, care poate provoca probleme respiratorii și poate fi fatală.

Te-ar mai putea interesa: Evită să amesteci vreodată oţetul cu clor! Este cea mai periculoasă combinaţie

Este periculoasă şi amestecarea înălbitorului cu oţet sau un detergent pe bază de acid care produce clor gazo. Acesta poate provoca iritații oculare, cutanate şi ale căilor respiratorii.

Info

Citeşte instrucțiunile de pe produsele pe care le foloseşti pentru a face curățenie în casă, evită combinarea acestora și deschide fereastrele.

Pui vasele la loc când sunt încă umede

Ai grijă ca vasele pe care le aşezi la loc în dulap să fie uscate. Vasele umede pot crea medii care permit dezvoltarea microbiană. Lasă-le să se usuce complet înainte de a le pune la loc.

Folosești înălbitor în baie

Este cunoscut că înălbitorul întensifică albul şi distruge mucegaiul, dar asta nu înseamnă că este neapărat un bun agent de curățare în baie. Este şi o substanță oxidantă puternică care poate decolora, deteriora și slăbi multe tipuri de materiale din cauza atacării structurii lor chimice. Evită să-l foloseşti la curăţarea duşului, a faianţei sau gresiei. Prin natura sa corozivă, înălbitorul nu este indicat pentru curăţarea suprafeţelor metalice. De asemenea,  afectează stratul protector al plăcilor, ceea ce poate duce la pete și la probleme provocate de umiditate.

Vezi și: Treburi casnice perfecte pentru gestionarea stresului

Mulți își curăță baia cu înălbitor, deoarece presupun că va face treaba mai rapid și mai bine decât orice alt produs. Totuşi, nu poate îndepărta murdăria sau grăsimile.

Reţine!

Există și alte produse de curățare care pot fi eficiente în curățarea băii şi bucătăriei fără riscurile de a folosi înălbitor. Este vorba despre oțet, bicarbonat de sodiu sau apă oxigenată (peroxid de hidrogen), care pot fi alternative foarte bune.

FOTO: Pixabay