Cum şi cât de des ar trebui să ştergem praful?

Îşi aminteşti când ai șters ultima dată praful de pe dulapuri, pervazuri sau plinte? Deși se întâmplă uneori, curățarea prafului în anumite colțuri din casă nu face parte din rutina săptămânală. Totuşi, cu ce frecvenţă este indicat să îndepărtezi praful?

image

Praful din casă este alcătuit din mai multe componente: piele, pământ, păr de animale de companie, microplastice, murdărie. Profesorul australian Mark Patrick Taylor de la Universitatea Macquarie a descoperit că praful este un cocktail de elemente cu potențial dăunător, cum ar fi urme de metale și substanțe chimice perfluorinate. De aici întrebarea: cât de periculos este praful?

Riscul este legat de cantitatea de elemente dăunătoare la care suntem expuși și de perioada de timp. Copiii mici sunt expuși unui risc mai mare, pentru că le place să atingă lucrurile și să-și ducă degetele la gură. Riscul constă în declanșarea unor simptome de astm și alergie, așa că trebuie să fim sârguincioși în ceea ce privește eliminarea acestuia, dar în limita rațiunii.

Cum ştii dacă exagerezi sau nu cu ştersul prafului?

Nu este cazul să devenim fanatici în privinţa curățării fiecărui colţişor din casă. În știință, există ceva numit teoria igienei, care sugerează că expunerea încă din copilărie la germeni și anumite infecții ajută la dezvoltarea sistemului imunitar. De exemplu, persoanele care cresc la fermă sau în compania unor animale au o imunitate mai puternică şi se confruntă cu mai puţine alergii de-a lungul vieţii. Nu înseamnă că laşi praful de două degete pe toate suprafeţele, ci doar că menţii un echilibru sănătos. Exagerarea cu substanțe chimice poate fi, de asemenea, dăunătoare sănătății, așa că trebuie să căutăm să fim ponderaţi.

Te-ar mai putea interesa: Cum îţi faci propriile produse de curăţare

Frecvenţa curăţeniei depinde de fiecare casă

O gospodărie de patru persoane și doi câini care locuiesc pe un drum principal din oraș va necesita probabil curățenie mai des decât o casă de la țară cu doi ocupanți și fără animale de companie. Trebuie să observăm cât de repede se acumulează praful pentru a ne da seama cât de des necesită casa o curățare.

Profesorul Taylor este de părere că o aspirare la cel puțin o dată pe săptămână va reduce cantitatea de praf din zonele mai ascunse. Cum produsele chimice de curățare pot exacerba problemele de sănătate, ca astmul, pot fi luate în considerare variante naturale ca lămâia, bicarbonatul de sodiu și oțetul.

Vezi și: Evită să amesteci vreodată oţetul cu clor! Este cea mai periculoasă combinaţie

Când ștergi praful, se recomandă utilizarea unor şerveţele umede pentru a fi sigur că-l aduni şi nu-l răspândeşti.

Pont

Persoanele care suferă de astm sau care sunt alergice la praf ar trebui să evite curățarea zonelor prăfuite şi să lase pe altcineva să se ocupe de curăţenie sau să poarte o masă de protecţie

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg