Înmormântare albastră sau verde? Te poți transforma într-un coral sau un copac!
Se pare că un trup neînsuflețit îmbălsămat și înmormântat într-un sicriu emite chimicale toxice în pământ, contaminând astfel apa potabilă, ne informează revista Smithsonian. Iar acesta este motivul pentru care mai multe companii de pompe funebre încearcă să găsească tot felul de metode ecologice pentru a gestiona situația rămășițelor celor decedați.
Înmormântarea verde
În 2016, Ramsey Creek Preserve, primul cimitir verde din Statele Unite, a început să folosească o nouă formă de înmormântare care să nu afecteze mediul prea mult. Înmormântarea cuiva fără să fie îmbălsămat se practica însă din timpuri antice și mai este încă folosită de anumite comunități mai primitive din lume. Ideea e să permiți copului uman să se descompună în mod natural în pământ.
Mormintele sunt săpate cu mâna, trupurile neînsuflețite sunt menținute într-o stare acceptabilă cu gheață și fără îmbălsămare și nu se folosesc pietre funerare din marmură sau granit, susține Smithsonian Magazine.
Chiar și în cazul acestor înmormântări verzi, unii continuă să-și facă griji cu privire la poluarea apei potabile. Kate Kalanick de la Green Burial Council le-a spus celor de la Smithsonian că e de preferat ca trupurile decedaților să fie împachetate în oțel, lemn și beton, pentru a permite o descompunere graduală, care să fertilizeze pământul, nu să-l polueze.
Vezi și: De ce a existat o înmormântare pentru 29.000 de pizze?
Cum facem ca să fertilizăm pământul după moarte?
Trupul neînsuflețit poate fi depozitat în niște capsule biodegradabile care sunt apoi plantate cu niște semințe de copac. Procedura permite nașterea unei noi păduri, care să absoarbă dioxidul de carbon emis în atmosferă, susține CNN.
Pe măsură ce se găsesc tot mai puține locuri în cimitire, în anumite părți de lume un loc de veci ajunge să fie cea mai scumpă proprietate pe care o poate avea un om. Așa se întâmplă în Hong Kong, de exemplu. Înmormântarea cu un copac sau „Jumokusō”, cum i se spune prin alte părți, este o practică cunoscută și practicată încă de prin anii ’90, ca o formă de înmormântare budhistă în Japonia.
Înmormântarea albastră
Altă idee este să-și plasezi pe cei dragi în apă pentru totdeauna. Incinerarea și eliberarea cenușei în oceane este și ea poluantă din cauza emisiilor ce ajung în atmosferă în timpul arderii rămășițelor umane. Așadar înmormântăle albastre sunt mai ieftine decât cele tradiționale într-un cimitir și oferă o soluție mai eco de-a depozita pe veci cadavrele, e de părere Los Angeles Times.
Vezi și: Ultima alegere vestimentară. În ce rochie a fost înmormântată Marilyn Monroe? Era preferata ei!
Trupul neînsuflețit e acoperit cu material biodegradabil și aruncat peste bordul unei bărci într-o apă adâncă, pentru a rămâne pe fundul mării sau a oceanului și-a nu ajunge cumva la mal. Compania Eternal Reefs, „Coraluri eterne”, are proceduri asemenănătoare cu cele de pe uscat, „înmormântările verzi”, când te transformi într-un copac. Dar, în loc de-a folosi corpul uman pentru a fertiliza pământul, acesta poate deveni un coral artificial acolo unde e de dorit să existe așa ceva.
Foto - Shutterstock