De ce a existat o înmormântare pentru 29.000 de pizze?

Pe 5 martie 1973, „Marea înmormântare a pizzelor din Michigan” a avut loc într-o fermă din Ossineke, Michigan. Un grup de oameni s-a strâns ca să-și ia „Adio!” de la nu mai puțin de 29.000 de pizze înghețate de la Papa Fabbrini. De ce s-a întâmplat așa ceva?

image

Ușor, buldozerele prezente la fața locului au împins preparatele în groapă, după care pizzele au fost acoperite cu pământ. După ceremonia funerară, Ilario „Mario” Fabbrini a pus câteva flori pe mormântul proaspăt săpat: gladiole roșii care să semnifice sosul de roșii și garoafe albe, ca simbol al brânzei, ne dezvăluie Atlas Obscura. După aceea, fiecare participant a primit câte o felie de pizza, ca omagiu a celor pierdute.

Afacere prosperă

Fabbrini era un imigrant italian care ajunsese în SUA după ce tatăl lui a murit în Cel de-al Doilea Război Mondial. A luptat și el în războiul coreean, după care s-a stabilit în Detroit, unde a pus pe picioare o mică afacere cu pizza, una dintre primele care distribuia mâncare oamenilor acasă. Într-un final, a început să vândă pizza congelată unor instituții locale, lucru care i-a adus și mai mare succes.

În 1966, afacerea lui Fabbrini explodase, fabrica lui reușind să vândă mii de pizze zilnic, ne informează The Alpena News. În 1973, însă, omul de afaceri italian a primit o veste proastă de la autoritățile americane în privința unui ingredient din pizzele lui. Se pare că conservele cu ciuperci folosite erau umflate, lucru care nu putea să însemne decât că existau bacterii în ele.

La cerința Protecției Consumatorului, Fabbrini a oprit producția pizzelor și a dat mostre de pizza concelată pentru a fi testate. Pizzele respective au fost date șoriceilor de laborator, iar bietele animale au murit de botulism.

Începutul sfârșitului

Fabbrini a fost nevoit să rămână cu 29.000 de pizze congelate, lucru care l-a deteminat să țină o înmormântare pentru ele. Situația nu arăta deloc bine pentru micul om de afaceri, care se temea că-și va închide întreaga fabrică cât de curând.

Costul celor aproape 30.000 de pizza pierdute s-a ridicat la 30.000 de dolari, cam 197.500 de dolari în banii de astăzi.

La Marea Înmormântare a Pizzelor din Michigan au luat parte clienți fideli de-ai pizzeriei, președinți de bancă, membrii din Camera de Comerț și guvernatorul statului Michigan, William Milliken.

Deznodământ nefericit

La două săptămâni după înmormântare, Fabbrini a primit veste de la autoritățile americane cum că distrugerea preparatelor n-a fost nici măcar necesară. Mostrele respective nu fuseseră contaminate, iar șoriceii de laborator s-a dovedit că nu muriseră de botulism, ci din cauza unei boli specifice acestor animale. Fusese o pură coincidență că s-a întmplat să moară atunci când au servit bucățelele din delicioasa pizza și nimic mai mult!

Din păcate, Fabbrini n-a reușit să-și revină. Competitorii lui acaparaseră piața cât el stătuse pe bară și n-a mai putut face nimic pentru a-i ajunge din urmă. Dezamăgit, a dat în judecată fabrica de conserve de ciuperci și a câștigat 250.000 de dolari, o avere pentru acea vreme. Doar că o bună bucată a ajuns la avocatul lui și cu restul rămas n-a mai fost în stare să repună pe picioare afacerea.

Foto - Shutterstock