Căderea părului are legătură cu menopauza? Ce poţi face s-o previi?

26 aprilie 2024   Îngrijire personală

Menopauza este o etapă prin care trece orice femeie la un moment dat în viața ei. Simptomele variază de o persoană la alta. Bufeurile, îngrăşarea și schimbările de dispoziție pot fi cu adevărat neplăcute, însă există un alt simptom supărător la care s-ar putea să nu te gândeşti: căderea părului.

Cercetările făcute de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest, Polonia, au arătat că între 20 și 60% din femei sunt afectate de căderea părului înainte de a ajunge la 60 de ani. Căderea părului la femei este diferită, deoarece tinde să provoace rărirea firelor de păr în loc de calviţie tipică. Faptul că simptomele perimenopauzei și menopauzei pot dura ani de-a rândul înseamnă că poate avea un efect dramatic asupra sănătății și bunăstării tale.

Menopauza poate favoriza căderea părului?

Există o legătură clară între menopauză și căderea părului, conform Woman and Home. Procesul de îmbătrânire afectează întregul corp, iar acesta include foliculii de păr. Pe măsură ce corpul începe să producă mai puţin estrogen și progesteron în timpul perimenopauzei, părul crește mai lent decât înainte și poate cădea mai repede. Acești hormoni sunt esențiali pentru creșterea și sănătatea părului. După menopauză, estrogenul nu mai contracarează efectele testosteronului, iar foliculii de păr se pot modifica, devin mai mici în diametru, mai scurţi în lungime și mai deschişi la culoare.

Unele persoane trec prin menopauză, ajungând în postmenopauză, fără să vadă niciun impact asupra podoabei capilare, în timp ce altele observă o rărire a acesteia. Dr Fionnuala Barton, medic generalist și specialist acreditat de British Menopause Society, a explicat că telogenul (stadiul de repaus al foliculului de păr) este o parte normală a ciclului părului şi că menopauza poate contribui la o fază prelungită a căderii telogenului sau la un dezechilibru al ciclului de creștere a părului.

Cum îţi dai seama că rărirea părului are legătură cu menopauza?

Dr. Dilan Fernando, un chirurg de transplant de păr a arătat că există mai multe modalități de a detecta căderea părului la menopauză. Printre cele mai comune semne ale căderii părului la menopauză se numără: o cărare mai vizibilă, scalpul devine vizibil în unele zone, părul devine mai uscat sau mai subţire, părul nu mai creşte la fel ca înainte, se răreşte părul din zonele de la tâmple sau frunte.

Această rărire a părului din timpul menopauzei poate fi temporară sau permanentă, în funcție de persoană. Rata cu care cade se poate reduce odată ce nivelurile hormonale se stabilizează. Ai putea cere sfatul unui dermatolog sau endocrinolog pentru a afla mai multe despre căderea părului în cazul tău şi despre tratamentele pe care le-ai putea aplica.

Te-ar mai putea interesa: Cel mai popular remediu pentru căderea părului promite să dea rezultate în 14 zile. Cum să-l foloseşti

Aşa ai grijă de părul tău la menopauză!

Ceea ce poţi face pentru a preveni căderea părului la menopauză este să menții o dietă echilibrată, să foloseşti tratamente pentru a stimula creşterea părului, să reduci nivelul de stres şi să aplică o îngrijire blândă a părului.

În privinţa dietei, ai grijă să nu-ţi lipsească sursele naturale de fier, zinc, vitamina D sau să iei suplimente dacă îţi sunt recomandate de medicul de familie. Ca tratament local, o spumă pentru scalp cu minoxidil poate ajuta la stimularea creșterii părului și la prevenirea răririi.

Vezi şi: Ce prevestesc visele în care îţi cade părul

Perie părul cu blândeţe, protejează-l de razele ultraviolete, evită sau foloseşte mai rar tratamente chimice sau termice, obiceiurile de coafare care pot deteriora firele de păr sau foliculii, dar şi produsele de îngrijire a părului care conțin substanțe iritante, compuși precum lauril sulfat de sodiu (SLS).

FOTO: Shutterstock

Mai multe