Ce obiceiuri de zi cu zi îţi provoacă rărirea părului?

Ştiai că o mare parte din obiceiurile tale legate de îngrijirea părului şi nu numai te predispun la rărirea podoabei capilare. Vezi ce poţi schimba pentru a te bucura de un păr mai bogat mai mult timp!

image

Toți foliculii noștri de păr trec prin faze de creștere, timp în care părul creşte, apoi urmează o perioadă de repaus, numită fază telogenă, când firele de păr cad şi sunt înlocuite de altele. Dacă se întâmplă ceva în ultima etapă a ciclului, unele zone pot începe să se rărească. De asemenea, poate fi una dintre principalele cauze ale căderii părului la femei. Woman and Home şi clinica Clifford din Singapore indică mai multe obiceiuri care pot cauza rărirea părului.

Întârzierea spălării părului

S-ar putea să crezi că nu are niciun impact frecvenţa cu care îţi speli părul, dar acest aspect este foarte important pentru sănătatea podoabei capilare și a scalpului. Curăţarea părului în mod regulat ajută la prevenirea acumulării de murdărie și mătreață care întârzie creșterea foliculilor de păr, ceea ce poate duce la rărirea părului.

În mod obişnuit, ar trebui să spălăm părul la fiecare două-trei zile. Cu toate acestea, pentru cei cu părul gras este nevoie de o şamponare cel puțin o dată la una-două zile.

Folosirea căldurii excesive pentru uscare

Expunerea părului la căldură excesivă prin utilizarea plăcilor de îndreptat sau a uscătoarelor de păr poate fragiliza părul și duce la căderea acestora.

Temperatura ridicată a acestor produse de styling poate dăuna cuticulelor și proteinelor părului. În afară de aceasta, ar trebui să eviți folosirea apei fierbinţi pentru spălarea părului, deoarece îţi poate deshidrata firele de păr și deschide porii de pe scalp, ceea ce duce apoi la căderea firelor.

Excesul de produse de coafură

Alege cu atenție produsele pentru păr și folosește, în general cât mai puține produse. Unele promit să-ţi menţină părul sănătos, dar, dacă au un conținut ridicat de alcool pot dăuna părului.

Din cauza nivelului ridicat de alcool, unele produse fragilizează și usucă părul. Prin urmare, este recomandat să eviți utilizarea simultană a multe produse pentru păr.

Nu-ți tunzi părul în mod regulat

Când căderea părului este provocată de deteriorarea sau fragilizarea lui, ceea ce duce la rupere, tunderea regulată îl pot ajuta să arate mai bine. Odată tuns la câteva luni, părul nu va ajunge să aibă vârfurile despicate. 

Vezi şi: Ţi-a albit părul prea devreme? Lipsa acestor vitamine şi minerale se numără printre cauze!

Vopsirea părului

Dacă îţi vopseşti părul acasă, substanțele chimice din vopsea ar putea fi de vină pentru căderea excesivă a părului. Aceste vopsele pot fi cele care cauzează rărirea părului la femei, deoarece slăbesc proteina părului, reducând rezistenţa firelor.

Procesele de decolorare şi vopsire sunt cele care provoacă cele mai multe probleme ale părului, prin urmare, când le stopezi sau recurgi la acestea mai rar, sunt şanse mari ca părul să crească normal din nou.

Menţii o dietă săracă în vitamina D şi fier

Dacă organismul tău nu are nutrienții esențiali de care are nevoie pentru creșterea părului, probabil vei observa o rărire a părului tău. Aşa indică specialista în căderea părului (tricologa) Rachael Sey. „Studiile au demonstrat că avem nevoie de biotină, vitamina D și fier pentru a stimula creșterea părului”, a explicat ea.

Te-ar mai putea interesa: Vrei să-ţi crească părul mai repede şi mai bogat? Opt remedii naturale

Este important ca, în cazul unei căderi excesive a părului, să-ți verifici şi dieta. Foliculul de păr este a doua celulă cu cea mai rapidă diviziune din organism, dar nu este esențial, prin urmare se află întotdeauna în mai jos pe lista de priorități a organismului.

FOTO: Shutterstock