Un aliment care pare sănătos îţi poate creşte colesterolul. Cu ce să-l înlocuieşti?
Produsele sănătoase nu se găsesc întotdeauna pe rafturile magazinelor naturiste sau nu sunt prezentate neapărat de influencerii din zona de wellness. Unele alimente care par a fi sănătoase îţi pot creşte nivelul de colesterol.
Un exemplu de aliment care poate avea un efect negativ asupra nivelului de colesterol este uleiul de nucă de cocos. Recent, i-a crescut popularitatea printre cei interesaţi de un stil de viaţă sănătos, dar ar trebui folosit cu precauţia. Cardiologul Mohammed Alo, citat de Best Life, a apelat recent la TikTok pentru a-și împărtăși propria părere despre uleiul de cocos, care este o grăsime saturată: „Orice aliment solid la temperatura camerei are grăsimi saturate și, în general, crește colesterolul LDL, numit şi colesterol rău”, spune el în postarea sa, menționând că este mai bine să eviți sau să foloseşte mai rar aceste uleiuri bogate în grăsimi saturate.
De ce este periculoasă creşterea colesterolului rău?
Colesterolul rău, denumit şi LDL, ceea ce înseamnă lipoproteine cu densitate scăzută, poate provoca acumularea de plăci în artere și, în cele din urmă, poate duce la boli de inimă, inclusiv infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Te-ar mai putea interesa: 3 sfaturi utile pentru a menține colesterolul la valori optime
Cardiologul Mohammed Alo a indicat că, la realizarea unor studii, participanţii au fost sfătuiţi de cercetători să schimbe uleiul de măsline sau de canola cu ulei de cocos sau unt pentru a fi analizate efectele diferitelor tipuri de grăsimi. „Oamenii care au consumat unt sau ulei de cocos au avut colesterol LDL mai mare. Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie nu recomandă grăsimile saturate, uleiurile tropicale, așa că am recomanda să le evitați”.
Vezi şi: Ai colesterolul mărit și ții regim? Idei de gustări consistente şi gustoase
Potrivit Harvard Health Publishing, uleiul de cocos are aproximativ 90% grăsimi saturate, un procent mai mare decât untul, cu 64% grăsimi saturate, grăsimea de vită (40%) sau untură (40%). Conform Asociației Americane a Inimii, uleiul de cocos poate avea un efect dăunător asupra sănătății cardiovasculare prin creșterea colesterolului LDL.
Asociația Americană a Inimii a efectuat o meta-analiză a 16 articole despre diverși markeri ai sănătății inimii, cum ar fi lipidele din sânge, greutatea corporală, procentul de grăsime corporală, circumferința taliei, glucoza plasmatică a jeun și proteina C reactivă. proteină care indică inflamație sau infecție în organism. Deși s-a aflat că un consum frecvent de ulei de cocos nu a avut niciun efect asupra grăsimii corporale, nivelului de zahăr din sânge și markerilor inflamatori, au descoperit că a crescut semnificativ colesterolul LDL în comparație cu uleiurile vegetale netropicale.
FOTO: Shutterstock