Cum testezi calitatea uleiului de măsline din magazine

Există multe modalități prin care poți testa calitatea uleiului de măsline. Metoda frigiderului, deja cunoscută, este una dintre ele, dar chiar funcționează? 

image

Uleiul de măsline trebuie să fie un produs de bază în alimentația noastră, deoarece are în compoziție numeroși nutrienți și compuși bioactivi, printre care: acid oleic, omega-3, omega-6, vitaminele E, K și polifenoli. Un consum regulat de ulei de măsline este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, o digestie mai bună, un nivel de zahăr stabil în sânge și cu un creier sănătos. Desigur, pentru a ne bucura de toate aceste avantaje, este important să alegem un produs de calitate, care să conțină substanțe importante pentru organism! 

Din păcate, în ultimii ani, producția globală a uleiului de măsline a scăzut, iar produsele contrafăcute au devenit uzuale pe piețe, ceea ce înseamnă că alegerea corectă a uleiului de măsline de calitate reprezintă o provocare pentru cumpărători. Vestea bună este că poți testa produsul pe care l-ai achiziționat prin diferite modalități, una dintre ele fiind metoda frigiderului!

Citește și: Cum alegi cel mai bun ulei de măsline. Rezultatele unui studiu recent despre cancer 

Ce presupune metoda frigiderului? 

Baza acestui test se referă la faptul că un ulei extravirgin autentic, compus din 100% grăsimi mononesaturate, se solidifică la temperaturi scăzute, spre deosebire de uleiurile polinesaturate, de calitate inferioară, folosite frecvent la diluarea uleiurilor de măsline. Prin urmare, dacă vei pune sticla cu ulei de măsline extravirgin peste noapte în frigider, lichidul ar trebui să se întărească, iar dacă acest lucru nu se întâmplă (sau se solidifică parțial), denotă că produsul este amestecat cu alte uleiuri de calitate inferioară. Totuși, testul nu este fără greșeală!

Vezi și: De ce ar trebui să ții în baie o sticluță cu ulei de măsline! 

S-ar putea totuși ca uleiul de măsline extravirgin să fie amestecat cu o cantitate mică de ulei de canola, care se întărește la fel de repede în frigider. Uleiul de canola are o temperatură de solidificare asemănătoare cu cea a uleiului de măsline, de aceea este important să verifici eticheta produsului înainte de a-l testa! 

Metode prin care testezi veridicitatea uleiului de măsline înainte de achiziționare

Dacă această metodă nu te-a convins, verifică din magazin dacă uleiul pe care vrei să îl achiziționezi este de calitate. Iată cum! 

 1. Verifică data recoltării - Dacă uleiul de măsline a fost recoltat în ultimele 15 luni, acesta este un indicator al prospețimii sale și arată că nu a stat mult timp într-un depozit înainte de îmbuteliere. Cu cât este mai proaspăt uleiul cu atât este de o calitate mai bună! 
 2. Caută informații despre proveniență - Nu cumpăra niciodată un ulei de măsline care provine din mai multe țări și nici dacă nu există un indicator care să explice de unde provin măslinele.
 3. Caută certificările de la operatorii de control - Indicatorul DOP și IGP sunt două certificări de calitate de la organizații cunoscute. De asemenea, denumirea „extravirgin” este reglementată și înseamnă că uleiul a fost extras mecanic și nu este prea acid.

Sursă foto: Shutterstock  Recente

Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
Poza de cover Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit jpg
Gogosi cu mas si scortisoara Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă foto  Shutterstock jpg
Briose cu mere sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg