3 sfaturi utile pentru a menține colesterolul la valori optime

Colesterolul este o substanță întâlnită în organismul uman, produsă în principal de ficat. Este normal să avem colesterol el fiind esențial pentru buna funcționare a organismului.

image

Totuși, atunci când nivelul din sânge depășește anumite valori el devine periculos și afectează funcționarea corectă a inimii. Colesterolul se acumulează în interiorul arterelor și produce îngustarea și blocarea lor. Acest lucru poate conduce în timp la infarct miocardic sau la accidente vasculare.

Deoarece colesterolul crescut nu produce reacții imediate și nu generează simptome de avertizare e important să verifici periodic concentrația lui din sânge. În acest fel vei putea lua din timp măsurile necesare. Descoperă mai jos 3 sfaturi utile pentru a păstra colesterolul la valori optime și pentru a reduce riscul de complicații cardiovasculare.

Consumă alimentele potrivite

Din cauza consumului de alimente nesănătoase colesterolul poate crește într-un mod periculos. De aceea, dieta alimentară este unul dintre cele mai importante moduri de a echilibra nivelul de colesterol. Alimentația corectă nu trebuie să fie însă o corvoadă. Dacă respecți câteva principii de bază și urmezi o dietă echilibrată, te poți bucura de mese care sunt în același timp și gustoase și sănătoase.

Specialiștii recomandă înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans. Acestea se găsesc în alimente precum:

●     Unt

●     Margarină

●     Smântână

●     Carne grasă

●     Produse de patiserie

●     Produse de tip fast-food

●     Creme și prăjituri

Atât grăsimile saturate, cât și cele trans ridică nivelul colesterolului rău (LDL). În plus, în același timp, acizii trans reduc și nivelul colesterolului bun (HDL).

Consumă, în schimb, alimente sănătoase cum sunt:

●     Cerealele integrale

●     Fructele și legumele (conțin fibre solubile care scad colesterolul rău)

●     Leguminoasele (fasole, năut, linte)

●     Carnea slabă

●     Carnea de pește gras (hering, macrou, sardine, somon)

●     Avocado

●     Nucile și semințele

●     Soia

Sunt recomandate uleiurile vegetale, așa cum este uleiul de măsline. De asemenea, poți folosi  ulei de canepa. Acesta conține un raport ideal de acizi Omega 3 și Omega 6, care sunt foarte benefici pentru echilibrarea nivelului de colesterol. Ei fluidizează sângele și împiedică formarea cheagurilor, ajută arterele să rămână elastice și reduc riscul de infarct.

Apelează la suplimente alimentare

Pe lângă alimentație, o metodă bună de a ține colesterolul sub control o reprezintă și administrarea de suplimente alimentare. Folosește-le însă doar conform recomandării medicului.

Câteva exemple de posibile suplimente:

●     Capsule cu usturoi

●     Vitamine: B3, B6, C, E

●     Betacaroten

●     Taurină

●     Extract de ceai verde

●     Suplimente din ulei de pește

●     Coenzima Q10

●     Drojdie de orez roșu

●     Semințe de in

●     Psyllium

●     Berberină

Adoptă un stil de viață echilibrat

Un stil de viață echilibrat ajută la păstrarea colesterolului în valori normale. Renunță, de aceea, la obiceiuri nocive cum sunt fumatul sau excesul de alcool.

Nu doar alimentația contribuie la creșterea colesterolului, ci chiar și nivelurile ridicate de stres. Stresul afectează modul în care organismul metabolizează grăsimea. Încearcă să găsești activități care să te relaxeze și care să îți ofere o stare de bine. Acordă, de asemenea, atenție calității somnului. Un somnul odihnitor este cu adevărat important pentru sănătate: dormi 7-8 ore pe noapte. Pentru a liniști sistemul nervos, oferă-ți de-a lungul zilei, câteva mici pauze de la mulțimea de îndatoriri. Nu uita să adaugi pe lista modificărilor pozitive pentru un stil de viață sănătos măcar 30 de minute de activitate fizică zilnică.

Efectul aplicării tuturor acestor recomandări se va vedea în timp, cam într-o perioadă de 2-3 luni. Dacă nici ele nu dau rezultate și colesterolul rămâne la o valoare ridicată, cel mai probabil, medicul îți va recomanda în plus și o medicație adecvată.

Adoptă un stil de viață și o alimentație echilibrate. Cu puțină atenție acordată zilnic acestor aspecte te vei bucura pentru mult timp de vitalitate și de o inimă sănătoasă.

Sursă foto: Freepik.com



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg