Top 5 cele mai populare uleiuri vegetale presate la rece

Uleiurile vegetale presate la rece mențin echilibrul organismului și îi oferă nutrienții de care are nevoie pentru funcționarea optimă.

image

Acestea pot fi utilizate, atât în alimentație, cât și în cosmetică, dermatologie sau aromaterapie. Efectele consumului de uleiuri vegetale asupra organismului pot fi în egală măsură benefice, dar pot și dăuna, în funcție de următorii factori: conținutul de acizi grași, calitatea plantelor și semințeore din care sunt extrase aceste uleiuri, modul de prelucrare (dacă sunt sau nu presate la rece), calitatea produsului și de cantitățile pe care le consumi. În cele ce urmează vei afla ce uleiuri vegetale sanatoase poți integra în dieta zilnică și care sunt proprietățile și beneficiile acestora.

Uleiul de muștar

Uleiul de muștar se obține prin presarea la rece a semințelor de muștar și este un ulei extrem de versatil, putând fi folosit în mai multe moduri: la gătit, în tratamente cosmetice, la tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, dar și la masaj. Acesta conține substanțe bioactive importante pentru menținerea sănătății: vitaminele (A, B3, B4, B6, D, E, K, P), substanțele glicozide, substanțele volatile, fitosterolii, acizii grași esențiali omega-3 și omega-6, clorofila, acidul linoleic, fier, zinc, magneziu, calciu, proteine, antioxidanți. Uleiul de muștar are proprietăți analgezice, antiseptice, antibacteriene, antiinflamatorii, antivirale, antitumorale, cicatrizante și are următoarele beneficii: stimulează digestia, întărește imunitatea, ajută la scăderea tensiunii arteriale, este de ajutor persoanelor care se confruntă cu obezitatea, accelerând arderile din organism, menține sănătatea sistemului respirator, previne formarea cheagurilor de sânge, ajută la vindecarea și cicatrizarea rănilor datorită proprietăților antiseptice și cicatrizante. Doza zilnică recomandată este o linguriță de trei ori pe zi, adăugată în salate.

Uleiul de rapiță

Uleiul de rapiță presat la rece este bogat în vitamine și acizi grași mononesaturați (Omega 9) și polinesaturați (Omega 3 și 6), precum și în vitamina E și are o mulțime de beneficii pentru sănătate: stimulează activitatea creierului, reduce riscul de accidente vasculare cerebrale, previne ateroscleroza, reduce inflamaţiile şi durerile articulare, este adjuvant în disfuncţiile erectile și reglează nivelul zahărului din sânge. Utilizat extern, este adjuvant în degerături, furuncule, ulcer varicos, contribuie la tonifierea şi hidratarea pielii, regenerează părul și previne uscarea și degradarea firului de păr, are efect emolient și hrănitor asupra unghiilor fragile și casante.

Uleiul de cânepă

Uleiul din semințe de cânepă este extras prin presare la rece din semințele plantei de cânepă. Datorită conținutului mare de acizi grași polinesaturati - acid linoleic, acid alfa-linolenic și acid gamma-linolenic - uleiul de cânepă are numeroase beneficii pentru sănătate: scade tensiunea arterială, calmează durerile și inflamațiile, menține sănătatea inimii prin scăderea nivelului de colesterol, ajută la prevenirea problemelor asociate cu menopauza și poate fi de ajutor în sarcină, iar, datorită cantității ridicate de Omega 3, ajută la dezvoltarea optimă a ochilor și creierului bebelușului și la prevenirea depresiei postpartum. Specialiștii recomandă ca doza zilnică 3 linguri de ulei de cânepă, însă, în funcție de efectele și rezultatele pe care ți le dorești, poți mări cantitatea, dar numai după ce consulți medicul specialist.