Desert antistres cu pere, afine şi nucă. Îţi menţine şi inima sănătoasă
Şapte ingrediente de bază are acest desert care nu este deloc dificil de realizat. Prepară-l pentru gustările de peste zi sau pentru pachetul de şcoală al copilului!
În plină primăvară, consumul de fructe şi legume creşte semnificativ, însă ce alegi? Până la apariţia fructelor de sezon, precum căpşunile sau cireştele, afinele reprezintă una dintre cele mai delicioase şi sănătoase variante. Afinele au efecte miraculoase asupra organismului, dacă le mănânci periodic şi te pot ajuta să scapi de câteva kilograme în plus. Conţin tanini, care inhibă ataşarea bacteriilor de pereţii tractului urinar, protejându-te de infecţii urinare, şi antioxidanţi precum anthocyanina care reduce nivelul de radicali liberi, scăzând astfel riscul apariţiei bolilor de inimă.
Combinaţia afinelor cu pere şi nucă într-un desert este perfectă, mai ales că aceste ingrediente sunt sănătoase. Beneficiile pentru sănătate ale perelor sunt de neegalat. Aceste fructe conţin aproximativ 11% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Astfel, dacă mănânci pere în fiecare zi sistemul imunitar se întăreşte, iar infecţiile te ocolesc. Pe lângă faptul că sunt o sursă importantă de vitamina C, perele au multe fibre dietetice. De exemplu, o pară de mărime medie are aproximativ cinci grame de fibre. Dacă mănânci cel puţin cinci pere pe zi, corpul tău obţine mineralele şi vitaminele de care are nevoie pentru ca alimentele să se digere.
Nu omite să adaugi şi nuci la acest desert. Nucile sunt surse importante de acizi graşi Omega-3, iar aceste grăsimi bune îmbunătăţesc funcţia creierului, combătând stresul şi reducând riscul de depresie. Include nucile în dietă, la gustări. Prin consumul zilnic de nuci stimulezi şi metabolismul. Nucile conţin minerale (mangan, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc şi seleniu) şi acizi graşi Omega-3. Toate aceste substanţe nutritive stimulează metabolismul, ceea te va ajuta să scapi de acumularea de grăsimi.
Ingrediente pentru opt porţii
300 g făină
150 g unt
2 ouă
125 g zahăr
1 vârf de cuţit sare
5-6 pere
scorţişoară măcinată
50 g afine
20 g nucă
Te-ar mai putea interesa: Desert fin şi elegant. Tort cu mousse de ciocolată şi afine
Mod de preparare
Combini făina cernută cu untul moale, ouăle, sarea şi zahărul. Amesteci şi frămânţi până obţii un aluat elastic pe care îl dai la frigider două ore. Îl întinzi într-o foaie rotundă.
Tapetezi o formă de tartă în care pui aluatul, având grijă să acoperi şi marginile. Îl înţepi din loc în cu o furculiţă.
Feliezi perele, fără a le curăţa de coajă şi presari scorţişoară.
Dai forma la cuptor 20 de minute sau până când tarta se rumeneşte. O serveşti cu afine şi nucă.
FOTO: Shutterstock