Plăcintă răsturnată cu pere caramelizate. Nu poţi da greş cu ea!

Numită tartă Tatin în varianta originală, această plăcintă răsturnată cu pere te va surprinde prin gustul de caramel cuceritor. În mod tradițional, este preparată cu mere, dar adăugarea altor fructe o face delicioasă şi surprinzătoare.

image

De ce plăcinta răsturnată se numeşte tartă Tatin? Conform legendei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, două surori au condus un hotel și un restaurant în Lamotte-Beuvron. Caroline Tatin se ocupa de recepție, în timp ce Stéphanie Tatin gătea. Specialitatea ei era plăcinta cu mere. Într-o zi aglomerată, la prânz, dorind să răspundă cererii unuia dintre clienți, Stéphanie a uitat să adauge aluatul într-o tartă înainte de a o introduce la cuptor, a fost cuprinsă de panică pentru că nu putea scoate rapid un desert. Merele începeau să se caramelizeze în cuptor și, neștiind ce să facă, a luat puțin aluat și l-a pus peste mere. După ce tarta s-a copt, i-a venit ideea să răstoarne totul. Aşa s-a născut tarta Tatin!

Astăzi, poţi înlocui merele cu orice alt fruct, cu banane caramelizate, prune, nectarine, piesici, mango sau pere, aşa cum îţi arătăm în cele de mai jos!

Ingrediente pentru şase porţii

3 pere

80 g zahăr

2 linguri apă

Citeşte şi: Dulceaţă de pere cu stafide

Pentru blat:

6 ouă

120 g zahăr

120 g făină

1 vârf de cuţit sare

1 plic praf de copt

anason, opţional

Te-ar mai putea interesa: Tartă cu pere

Cum să faci plăcintă răsturnată cu pere

Caramelizezi zahărul într-o tavă rotundă. Separat, tai perele pe jumătate, le scobeşti în centru pentru a îndepărta sâmburii şi le aşezi peste caramel, cu coaja în sus.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit până se înmoaie perele. Din timp în timp, poţi stropi perele cu sosul din tavă.

Pentru blat, freci gălbenuşurile cu zahărul, adaugi praful de copt, sarea, făina şi omogenizezi. Baţi albuşurile spumă tare pe care o înglobezi uşor în compoziţie.

Te-ar mai putea interesa: Pere coapte cu nuci, simplu de făcut

Scoţi tava, aşezi anason în centrul perelor, apoi transferi compoziţia, peste pere. Nivelezi şi reintroduci tava până se rumeneşte frumos.

La final, aşezi un platou sau altă tavă deasupra şi răstorni. Porţionezi numai după răcirea completă.

FOTO: Shutterstock



Recente

Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png