Desertul zilei. Tort cu aluat sfărâmicios, bezea şi mere

4 februarie 2025   Rețete

Răsfaţă-i pe cei dragi cu un preparat dulce, cu mere şi bezea! Descoperă ce ingrediente simple îţi trebuie şi cum să procedezi pentru a te bucura de un desert delicios!

Content image

Banalele mere sunt benefice la orice vârstă şi trebuie să fie prezente în dieta ta. Conţin fitoestrogeni, hormoni vegetali care contribuie la reglarea hormonală, previn cancerul mamar, bolile de inimă, osteoporoza. Un măr pe zi îţi aduce şi flavonoide, cu efect antioxidant, îţi asigură o digestie uşoară. Aşadar, ai motive să introduci mere în deserturi pentru ca tu şi cei dragi ţie să le mâncaţi mai uşor şi cu mai multă plăcere.

Îţi plac torturile cu mere? Îţi propunem un astfel de preparat puţin diferit, cu bezea şi aluat sfărâmicios, care oferă un amestec de crocant şi cremos care ajunge la inima oricui. Oricât de simplu pare acest desert, poate fi o trataţie perfectă şi pentru o seară în doi în luna iubirii.

Ingrediente pentru opt-zece porţii

750 făină

200 g zahăr

75 g unt

150 g smântână

1 ou

1 vârf de cuţit sare

1 plic zahăr vanilat

5 mere

Pentru bezea:

3 albuşuri

100 g zahăr

Pentru aluatul sfărâmicios:

75 g unt moale

75 g zahăr

150 g făină

Te-ar mai putea interesa: Flori de foitaj cu mere. Sunt gata în numai 30 de minute!

Mod de preparare

Omogenizezi făina cu sarea, untul, smântâna, zahărul vanilat, ouăle bătute cu 150 de grame de zahăr. Frămânţi şi întinzi aluatul într-o foaie rotundă pe care o aşezi într-o tavă rotundă, cu pereţii detaşabili, tapetată. Introduci tava în cuptor, 30 de minute.

Separat, speli merele, le cureţi de coajă şi le razi. Le amesteci cu restul de 50 de grame de zahăr şi le căleşti pe foc mic, până pierd din zeamă. După ce aluatul este aproape copt, treci merele în tavă în strat uniform.

Mai încearcă şi: Gogoşi cu măr, pudrate. Bonus: ce atuuri are consumul de scorţişoară

Pentru bezea, baţi albuşurile cu zahărul, apoi întinzi spuma obţinută peste merele călite. Pentru aluatul sfărâmicios, amesteci untul cu zahărul şi făina. După ce frămânţi aluatul, îl razi cu ajutorul răzătoarei cu ochiuri mari, peste bezeaua din tavă. Reintroduci tava în cuptor pentru 15-20 de minute. Laşi tortul la răcit înainte de a îndepărta inelul detaşabil şi porţionare.

FOTO: Shutterstock

Mai multe