Cât de periculoasă este obezitatea?

1 69599 original jpg jpeg

Cu patru milioane de adulţi obezi şi 50% din populaţie peste greutatea normală, România a urcat pe locul trei al supraponderalilor din Europa. Acelaşi studiu arată că 30% din românce sunt supraponderale, iar la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare: 40% din copii sunt obezi.

Mâncăm mult şi dezordonat,ne petrecem mai mult de 8 ore în faţa computerului şi nu facem mai deloc mişcare. Noi,adulţii de azi,suntem prima generaţie„fast-food” şi obezitatea este cea mai gravă consecinţă a vieţii pe care o ducem. Cum poate fi ea tratată? Doi medici specialişti ne oferă două soluţii  salvatoare pentru obezitate.

Cine trece de pragul obezităţii?

Această afecţiune înseamnă de fapt un exces de grăsime,dar câte kilograme ar trebui să ai peste ca să fii considerată obeză? Un surplus de 15 kilograme intră în această categorie,iar când cântarul arată un exces de peste 30 de kilograme,atunci ai păşit pe un teritoriu foarte periculos numit „obezitatea morbidă”,adică o afecţiune care poate provoca moartea.

De ce?

După cum spun specialiştii,obezitatea nu este provocată de un singur factor,ci de mai mulţi,care de cele mai multe ori sunt legaţi între ei:

S-a demonstrat că,dacă unul dintre părinţi este obez,copilul are un risc de 40% de a deveni supraponderal,iar dacă ambii părinţi sunt obezi,riscul se ridică la 80%.

Se pare că la persoanele cu exces ponderal creierul nu mai emite,ca de obicei,semnale de saţietate,ci doar de foame,de aceea mănâncă tot timpul gras,dulce şi cu multe grăsimi.

Anxietatea,depresia şi stresul pot fi afecţiuni care declanşează obezitatea. O persoană care suferă de aceste afecţiuni va găsi în mâncare „alinarea“ pe care o căuta.

Riscurile asupra sănătăţii

,afirmă dr. nutriţionist Anamaria Iulian. Conform dr. Iulian,cele mai grave probleme provocate de obezitate sunt:

n Hipertensiunea arterială,boala coronariană ischemică şi infarctul (riscul cardiovascular este cu atât mai mare cu cât obezitatea este mai accentuată,mai precoce şi de durată).

Diabetul zaharat

Anumite tipuri de cancer:de sân şi uter şi de tract biliar la femei;de colon şi de prostată la bărbaţi.

Boli ale tractului digestiv:esofagită de reflux,litiază biliară şi steatoză hepatică.

Tulburări ale ritmului respirator – bradipnea (scăderea numărului de respiraţii pe minut) şi apneea în somn (oprirea temporară a respiraţiei).

Afecţiuni endocrine – femeile au probleme de reproducere,de infertilitate şi numeroase alte tulburări endocrine.

Care sunt soluţiile cele mai eficiente

SOLUŢIA CHIRURGICALĂ.Dr. Rubin Munteanu (foto),specialist în chirurgia bariatrică,le oferă pacienţilor obezi o soluţie corectă,după cum afirmă chiar el,care constă într-o operaţie chirurgicală denumită „Gastric Sleeve”. 

Cum decurge această operaţie? Ne explică chiar dr. Munteanu: „Această intervenţie presupune îndepărtarea porţiunii verticale a stomacului,adică o rezecţie a stomacului în proporţie de 80%. Stomacul are în medie 2,5 l şi ajunge prin „gastric sleeve”  la 150 ml,ceea ce presupune că pacientul poate mânca la o masă un ou,o sarma sau 100 g de carne. După primul an de la operaţie,stomacul se mai dilată,pentru că este un organ musculo-elastic. Ne şi dorim acest proces,pentru că se presupune că după operaţie pacientul va face multă mişcare şi balanţa între caloriile ingerate şi cele consumate prin exerciţiu fizic va fi echilibrată”.

SOLUŢIA NUTRIŢIONALĂ.De cele mai multe ori,persoanele obeze încearcă toate dietele drastice,sperând că vor reuşi să ajungă la o greutate normală într-un timp-record. Greşeala pe care o fac este că se înfometează zile întregi,mâncând doar salate sau te miri ce,slăbesc câteva kilograme,apoi revin la un meniu cu peste 2.000 de calorii. Efectul? Se îngraşă şi mai mult.

Soluţia? Dr. Anamaria Iulian recomandă în primul rând un meniu alimentar care să includă 3 mese principale pe zi şi 2 gustări. „La un pacient obez este esenţială modificarea comportamentului alimentar,dar şi alinarea suferinţei psihologice şi scoaterea lui din cercul vicios al kilo-dramei”,afirmă medicul.

Sfatul specialistului-Impactul psihologic al obezităţii

Societatea modernă discriminează persoanele obeze,în special. Studiile arată că sunt percepute ca fiind lente,fără voinţă,nonperformante şi chiar mai puţin inteligente.

Aceste prejudecăţi provoacă o tendinţă spre o stimă de sine scăzută,dispoziţie depresivă,atitudine non-comunicativă,tendinţă spre repliere,dificultăţi de inserţie socială,antrenând o veritabilă disonanţă cognitivă:îmi doresc totul,dar nu obţin nimic,pierzându-mi în final farmecul personal,autenticitatea,moralul,silueta şi... sănătatea! Anamaria Iulian,

medic nutriţionist



Recente

Iluzie optica  Esti credul sau realist  Sursa foto The Minds Journal webp
shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg