La această cercetare au participat 80 de adulţi, care au fost împărţiţi în două grupuri. Fiecare grup a primit zilnic aceleaşi feluri de mâncare, doar că, participanţii dintr-un grup a primit, în plus, şi câte un avocado. La finalul studiului li s-a cerut tuturor participanţilor să se concentreze asupra unei activităţi în timp ce erau distraşi în diverse feluri. Cei din grupul care au consumat şi avocado s-au descurcat mult mai bine.

Luteina protejează vederea

Rezultatele au arătat că participanţii care au consumat avocado au avut o creştere de peste 25% a nivelului de luteină, îndeosebi din ţesutul neural. Această creştere a fost asociată cu îmbunătăţirea memoriei de lucru, a funcţiei şi sănătăţii vizuale şi a eficienţei în abordarea unei probleme. Luteina este carotenoidul asociat cel mai mult cu funcţia cognitivă, datorită faptului că este preluat de ţesutul cerebral. Totodată, acesta poate oferi protecţie împotriva excesului de lumină albastră care dăunează vederii.

Pe de altă parte, puterea lor de concentrare mai mare s-ar putea explica şi prin faptul că avocado este bogat în fibre şi grăsimi monosaturate. Este posibil ca aceşti nutrienţi să fi produs efectele cognitive, dar cercetătorii nu au fost siguri căci luteina a fost subiectul analizei lor.

Citeşte şi: 7 alimente pentru creşterea imunităţii şi a energiei creierului

Alte beneficii ale fructului

Alte studii au arătat că, pe lângă proprietăţi benefice pentru creier, fructul ajută şi la menţinerea unei inimi sănătoase. Acest lucru se datorează tot grăsimilor monosaturate. În plus, avocado conţine cu 35% mai mult potasiu decât o banană. Acest mineral este extrem de important pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular.

De asemenea, o recenzie a arătat că avocado conţine compuşi antioxidanţi unici, care suprimă generarea de radicali liberi, asociaţi cu îmbătrânirea prematură. Cercetătorii cred că ar putea avea şi un efect neuroprotector, precum şi un rol preventiv sau terapeutic a mai multor boli neurodegenerative.

Prin conţinutul bogat în fibre, fructul de avocado joacă un rol esenţial în sănătatea sistemului digestiv. Fibrele insolubile curăţă colonul, previn constipaţia şi pot participa la prevenţia cancerului corolectal, pe când cele solubile reglează apetitul, prelungind senzaţia de saţietate.

Nu în ultimul rând, avocado conţine şi glutation, o proteină cu rol esenţial în funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi a sistemului nervos. Iar beneficiile sale nu se opresc la sănătate. Avocado poate fi folosit cu succes şi în curele de înfrumuseţare. Conţinutul de vitamina E ajută la protecţia pielii. Substanţele din acest fruct stimulează producţia de colagen, ajutând la netezirea ridurilor şi conferind pielii un aspect tânăr, catifelat şi neted.