Nu-l recompensa cu dulciuri

Primul lucru pe care trebuie să-l înveţe odorul tău este să ia mese la ore regulate, eventual cu 2-3 gustări, atunci când i se face foame între mese. Nu-l lăsa să ronţăie, pe tot parcursul zilei,  alimente dulci sau sărate care-i fac poftă,  în timp ce se joacă la calculator sau stă cu ochii la desenele animate. Nici nu-i recompensa eforturile oferindu-i dulciuri. Acestea trebuie integrate în meniul de zi cu zi.

Ajustează-i porţiile după nevoi

Aflat la vârsta la care vorbeşte şi se ţine bine pe picioarele lui, un copil se poate bucura, în principiu, de acelaşi meniu variat ca adulţii din familie. Atenţie însă la porţii! Acestea trebuie ajustate nevoilor celui mic. Prichidelul tău trebuie să mănânce la masă, nu pe fugă, să mestece bine, să nu stea cu ochii în televizor sau telefon şi să se bucure de desert la sfârşit.  

Calculează-i indicele de masă corporală

Un copil între 3 şi 10 ani care creşte fără a lua mult în greutate nu prezintă riscul de a fi supraponderal. La polul opus, un copil care se dezvoltă şi acumulează vizibil rezervele adipoase are şanse mai mari de a deveni obez la vârstă adultă. Este bine ca, după vârsta de 3 ani, să-i calculezi în mod frecvent celui mic indicele de masă corporală, IMC. Acesta e egal cu greutatea copilului împărţită la pătratul înălţimii (măsurată în metri). Prichindelul este grăsuţ sau supraponderal dacă are IMC mai mare decât 25, şi este obez dacă IMC-ul său este peste 30.


Încurajează-l să facă sport

La vârsta lui, e normal să-şi consume energie practicând un sport de echipă sau pur şi simplu făcând mişcare. Cumpără-i o biciletă sau role, faceţi plimbări lungi împreună, organizează excursii la munte şi în aer liber. Micuţul tău trebuie să facă zilnic exerciţii fizice!