Ce nu ştiai despre îndulcitori – Alitamul, un îndulcitor nou, este de mii de ori mai dulce ca zahărul

1 shutterstock 1818582308 jpg jpeg

Un consum ridicat de produse zaharoase reprezintă, cu adevărat, un inamic periculos pentru sănătate. Zahărul este vinovat pentru creşterea incidenţei bolilor grave, cât şi pentru creşterea în greutate şi obezitate. De aceea, înlocuirea lui cu îndulcitori este o strategie utilizată peste tot în lume.

Nutriţionistul Raul Stoian ne-a spus mai multe despre variantele care dau gust dulce hranei şi ce avantaje aduc acestea sănătăţii – de la ţinerea sub control a unor afecţiuni, precum diabetul, la ajustarea greutăţii corporale.

Îndulcitorii sunt aditivi alimentari care dau gust dulce alimentelor sau lichidelor în care sunt adăugaţi, cu avantajul că au mai puţine calorii decât zahărul şi nu afectează semnificativ glicemia.

Naturali vs. îndulcitori de sinteză

Îndulcitorii sunt de două tipuri: naturali şi de sinteză. Consumaţi în doze recomandate, aceşti aditivi ar trebui să reprezinte o primă opţiune pentru senzaţia gustului dulce, în caz de regim alimentar, recomandat de medic.

Cei mai consumaţi îndulcitori cu 0 calorii

În această categorie, zaharina  este cel mai vechi îndulcitor sintetic. După consum, lasă în gură un gust uşor amărui. Deşi datele care sugerează riscul de cancer nu sunt pe deplin confirmate, consumul zaharinei în sarcină nu este recomandat; poate traversa placenta, generând riscuri pentru sănătatea fătului.

Aspartamul este un îndulcitor cu o putere de îndulcire de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul. Prin metabolizare, aspartamul generează 4 calorii la 1 gram, dar fiind consumat în cantităţi foarte mici, aportul real de calorii tinde spre 0.

Sucraloza este de 600 de ori mai dulce decât zahărul. Este folosită pentru îndulcire în diferite metode de procesare ale alimentelor, pentru că este stabilă când vine vorba despre numeroşi factori fizici şi chimici.

3 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Acesulfamul de potasiu este un îndulcitor sintetic, cu o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât cea a zahărului. Comparativ cu aspartamul, acesulfamul de potasiu este stabil la căldură şi este de preferat a fi folosit ca aditiv alimentar în procesul de preparare termică al alimentelor sau în produse cu o durată îndelungată de valabilitate. Nu determină modificări ale glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat. 

Alitamul, un îndulcitor de generaţie mai nouă, are o putere de îndulcire de 2000 de ori mai mare decât cea a zahărului şi de 10 ori mai mare decât cea a aspartamului. Are avantajul că nu lasă un gust neplăcut după consum.

Sfatul specialistului

Stoian Raul Nicolae

Tehnician Nutriţionist

E-mail: stoianraulnicolae@gmail.com

2 raul stoian jpg jpeg

Indulcitoriii nu există în natură, se produc pe cale chimică, neputând fi extraşi dintr-un produs natural, ceea ce a generat şi sigur va mai genera controverse legate de siguranţa utilizării lor. Bineînţeles, pentru fiecare tip de îndulcitor există o doză zilnică recomandată. Dacă este respectată, îndulcitorii asigură un aport scăzut de calorii, raportat la zahăr, deci favorizează slăbirea. Este bine să fim atenţi şi la celelalte componente ale alimentelor pe care le alegem! De multe ori, un aliment care conţine îndulcitori poate avea un aport crescut de grăsimi saturate sau trans şi, astfel, caloriile reduse pe o parte sunt adăugate pe cealaltă parte.

@shutterstock