Ce să mănânci pe vremea rece? Ingredientele care îţi pot menţine sau regla temperatura corpului

1 shutterstock 154393880 jpg jpeg

Alimentele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra organismului nostru, mai ales când vine vorba despre menţinerea şi reglarea temperaturii corporale.

Majoritatea alimentelor pe care obişnuim să le consumăm au ​​capacitatea de a produce căldură în organism din simplul fapt că necesită mai mult timp pentru a fi digerate, iar corpul va depune mai multă energie pentru acest proces. Care sunt cele mai bune alimente pentru vremea rece?

Carnea slabă 

Dacă, de obicei, ai mâinile şi picioarele reci, s-ar putea să ai o deficienţă de fier în organism. Anumite persoane pot avea o condiţie prin care nu este absorbit mineralul în mod eficient, iar altele pot avea o dietă săracă în alimente ce conţin fier. Puiul (fără piele), carnea slabă de vită şi de porc (ca de pildă, muşchiuleţul de porc) au mai puţine grăsimi saturate, nesănătoase şi conţin fier. Alte alimente bogate în fier sunt şi cele vegetale (cereale integrale, boabe fasole etc.), însă organismul absoarbe mai bine mineralul din carne decât din alte surse. O altă combinaţie reuşită este salata cu spanac şi felii de mandarină, pentru absorbţia fierului. 

Carbohidraţii complecşi 

Datorită fibrelor, cerealele integrale şi alte alimente ce conţin carbohidraţi complecşi, ca de exemplu cartofii sau lintea, necesită mai multă energie pentru a le descompune comparativ cu carbohidraţii simpli (dulciuri, pâine albă). Acest proces nu doar că îţi va oferi o saţietate mai îndelungată, dar organismul va depune mai mult efort pentru a digera mâncarea şi, implicit, va menţine căldura corporală. Bogate în fibre sunt şi merele. 

Ghimbirul 

Specialiştii au ajuns la concluzia că ghimbirul are proprietăţi hipertermice, de creştere a temperaturii corpului. Într-un studiu publicat în anul 2018, într-o revistă de medicină alternativă, participantelor li s-a oferit câte o băutură (280 ml) pe bază de ghimbir sau placebo. Rezultatele au arătat că efectele hipertermice ale ghimbirului au crescut în primele 20 de minute, în timp ce efectele placebo au scăzut după 10 minute. 

Bananele 

Este un fruct bogat în vitaminele din complexul B şi în magneziu, ceea ce poate ajuta glandele tiroide şi suprarenale să regleze temperatura corporală în vremea rece. Poţi adăuga o banană la micul dejun, lângă cerealele tale preferate, sau o poţi consuma cu unt de arahide. 

Ceapa şi usturoiul 

Sunt unele dintre cele mai populare alimente din bucătărie, care odată consumate, pot creşte temperatura corporală. Pe lângă această funcţie, ele au acţiune antibacteriană şi antivirală.

Alte ingrediente potrivite în vremea rece sunt uleiul de muştar, mierea, fructele uscate, scorţişoara, seminţele de susan, supele.

Citeşte şi Ce alimente pe care le consumi zilnic favorizează apariţia pietrelor la rinichi

FOTO Shutterstock.com 



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg