Ce să mănânci pe vremea rece? Ingredientele care îţi pot menţine sau regla temperatura corpului

1 shutterstock 154393880 jpg jpeg

Alimentele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra organismului nostru, mai ales când vine vorba despre menţinerea şi reglarea temperaturii corporale.

Majoritatea alimentelor pe care obişnuim să le consumăm au ​​capacitatea de a produce căldură în organism din simplul fapt că necesită mai mult timp pentru a fi digerate, iar corpul va depune mai multă energie pentru acest proces. Care sunt cele mai bune alimente pentru vremea rece?

Carnea slabă 

Dacă, de obicei, ai mâinile şi picioarele reci, s-ar putea să ai o deficienţă de fier în organism. Anumite persoane pot avea o condiţie prin care nu este absorbit mineralul în mod eficient, iar altele pot avea o dietă săracă în alimente ce conţin fier. Puiul (fără piele), carnea slabă de vită şi de porc (ca de pildă, muşchiuleţul de porc) au mai puţine grăsimi saturate, nesănătoase şi conţin fier. Alte alimente bogate în fier sunt şi cele vegetale (cereale integrale, boabe fasole etc.), însă organismul absoarbe mai bine mineralul din carne decât din alte surse. O altă combinaţie reuşită este salata cu spanac şi felii de mandarină, pentru absorbţia fierului. 

Carbohidraţii complecşi 

Datorită fibrelor, cerealele integrale şi alte alimente ce conţin carbohidraţi complecşi, ca de exemplu cartofii sau lintea, necesită mai multă energie pentru a le descompune comparativ cu carbohidraţii simpli (dulciuri, pâine albă). Acest proces nu doar că îţi va oferi o saţietate mai îndelungată, dar organismul va depune mai mult efort pentru a digera mâncarea şi, implicit, va menţine căldura corporală. Bogate în fibre sunt şi merele. 

Ghimbirul 

Specialiştii au ajuns la concluzia că ghimbirul are proprietăţi hipertermice, de creştere a temperaturii corpului. Într-un studiu publicat în anul 2018, într-o revistă de medicină alternativă, participantelor li s-a oferit câte o băutură (280 ml) pe bază de ghimbir sau placebo. Rezultatele au arătat că efectele hipertermice ale ghimbirului au crescut în primele 20 de minute, în timp ce efectele placebo au scăzut după 10 minute. 

Bananele 

Este un fruct bogat în vitaminele din complexul B şi în magneziu, ceea ce poate ajuta glandele tiroide şi suprarenale să regleze temperatura corporală în vremea rece. Poţi adăuga o banană la micul dejun, lângă cerealele tale preferate, sau o poţi consuma cu unt de arahide. 

Ceapa şi usturoiul 

Sunt unele dintre cele mai populare alimente din bucătărie, care odată consumate, pot creşte temperatura corporală. Pe lângă această funcţie, ele au acţiune antibacteriană şi antivirală.

Alte ingrediente potrivite în vremea rece sunt uleiul de muştar, mierea, fructele uscate, scorţişoara, seminţele de susan, supele.

Citeşte şi Ce alimente pe care le consumi zilnic favorizează apariţia pietrelor la rinichi

FOTO Shutterstock.com 



Recente

shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg
shutterstock 1823248277 jpg
Pierderea timpului are efecte benefice  Sursa foto shutterstock 1829531144 jpg
Ce inseamna acceptarea unui pahar cu apa la interviul de angajare  Sursa foto shutterstock 36868639 jpg
shutterstock 2471109131 jpg
Semne de stres  Sursa foto shutterstock 275235305 jpg
shutterstock 1053889430 jpg
test personalitate jpg
shutterstock 648955570 jpg
shutterstock 2447339851 jpg