Ce să mănânci pe vremea rece? Ingredientele care îţi pot menţine sau regla temperatura corpului

1 shutterstock 154393880 jpg jpeg

Alimentele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra organismului nostru, mai ales când vine vorba despre menţinerea şi reglarea temperaturii corporale.

Majoritatea alimentelor pe care obişnuim să le consumăm au ​​capacitatea de a produce căldură în organism din simplul fapt că necesită mai mult timp pentru a fi digerate, iar corpul va depune mai multă energie pentru acest proces. Care sunt cele mai bune alimente pentru vremea rece?

Carnea slabă 

Dacă, de obicei, ai mâinile şi picioarele reci, s-ar putea să ai o deficienţă de fier în organism. Anumite persoane pot avea o condiţie prin care nu este absorbit mineralul în mod eficient, iar altele pot avea o dietă săracă în alimente ce conţin fier. Puiul (fără piele), carnea slabă de vită şi de porc (ca de pildă, muşchiuleţul de porc) au mai puţine grăsimi saturate, nesănătoase şi conţin fier. Alte alimente bogate în fier sunt şi cele vegetale (cereale integrale, boabe fasole etc.), însă organismul absoarbe mai bine mineralul din carne decât din alte surse. O altă combinaţie reuşită este salata cu spanac şi felii de mandarină, pentru absorbţia fierului. 

Carbohidraţii complecşi 

Datorită fibrelor, cerealele integrale şi alte alimente ce conţin carbohidraţi complecşi, ca de exemplu cartofii sau lintea, necesită mai multă energie pentru a le descompune comparativ cu carbohidraţii simpli (dulciuri, pâine albă). Acest proces nu doar că îţi va oferi o saţietate mai îndelungată, dar organismul va depune mai mult efort pentru a digera mâncarea şi, implicit, va menţine căldura corporală. Bogate în fibre sunt şi merele. 

Ghimbirul 

Specialiştii au ajuns la concluzia că ghimbirul are proprietăţi hipertermice, de creştere a temperaturii corpului. Într-un studiu publicat în anul 2018, într-o revistă de medicină alternativă, participantelor li s-a oferit câte o băutură (280 ml) pe bază de ghimbir sau placebo. Rezultatele au arătat că efectele hipertermice ale ghimbirului au crescut în primele 20 de minute, în timp ce efectele placebo au scăzut după 10 minute. 

Bananele 

Este un fruct bogat în vitaminele din complexul B şi în magneziu, ceea ce poate ajuta glandele tiroide şi suprarenale să regleze temperatura corporală în vremea rece. Poţi adăuga o banană la micul dejun, lângă cerealele tale preferate, sau o poţi consuma cu unt de arahide. 

Ceapa şi usturoiul 

Sunt unele dintre cele mai populare alimente din bucătărie, care odată consumate, pot creşte temperatura corporală. Pe lângă această funcţie, ele au acţiune antibacteriană şi antivirală.

Alte ingrediente potrivite în vremea rece sunt uleiul de muştar, mierea, fructele uscate, scorţişoara, seminţele de susan, supele.

Citeşte şi Ce alimente pe care le consumi zilnic favorizează apariţia pietrelor la rinichi

FOTO Shutterstock.com 



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg