Ce tratamente se folosesc împotriva noului coronavirus

1 shutterstock 1697537419 jpg jpeg

Motivul pentru care Covid-19 face atât de multe victime este că, până acum, nu există nici vaccin şi nici vreun medicament pentru acest virus nou. Există, însă, tratamente menite pentru alte boli şi infecţii ce dau rezultate cât de cât satisfăcătoare în tratamentul Covid-19. Până la descoperirea unui leac specific pentru noul coronavirus, aceste tratamente sunt tot ceea ce doctorii au la dispoziţie.

Astfel, în lumea largă, medicii folosesc în jur de 15 tratamente care, iniţial, au fost create pentru a vindeca oameni de Ebola, SIDA, malarie, artrită sau lupus. Din lista de tratamente pentru noul coronavirus recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fiecare ţară afectată de pandemie îşi alege unul sau mai multe tratamente.

Toate medicamentele folosite în aceste terapii sunt sigure pentru organismul uman, căci au fost testate şi aprobate cu ani în urmă. Acum însă, lumea medicală le re-testează specific pentru Covid-19, pentru a stabili care funcţionează mai bine în tratarea acestei boli. Pe baza acestor teste va fi produs mult aşteptatul vaccin pentru Covid-19 şi, posibil, şi un medicament antiviral. De altfel, peste 70 de vaccinuri se află, deja, în faza de testare umană.

Citeşte şi: Două noi simptome ale noului coronavirus

Tratamentul din România

În spitalele din România, se folosesc tratamente împotriva noului coronavirus similare cu cele din Franţa, Spania, Italia şi Germania. Acestea variază în funcţie de formele bolii. Astfel, pentru o formă uşoară de Covid-19 este recomandat un tratament simptomatic, cu paracetamol şi novocalmin, la care se adaugă ritonavir împreună cu lopinavir şi hidroxiclorochină dacă pacienţii sunt vârstnici sau suferă de alte boli cronice.

Tot hidroxiclorochină şi combinaţia de lopinavir şi ritonavir sunt indicate şi pentru pacienţii cu forme medie de Covid-19, adică cei care prezintă simptome de pneumonie uşoară. Dacă infecţia cu noul coronavirus ajunge la o formă severă, cu dificultăţi de respiraţie, tratamentul implică remdesivir şi hidroxiclorochină. De asemenea, când apare sindromul inflamator excesiv şi organele vitale încep să cedeze, la cele două medicamente se adaugă şi tocilizumab, un anticorp folosit pentru artrita reumatoidă.

Citeşte şi: Vaccinul împotriva noului coronavirus: va fi sau nu va fi gata anul acesta?

Avantaje şi dezavantaje

Conform Universităţii din Harvard, SUA, aceste medicamente au plusuri, dar şi minusuri în tratarea noului coronavirus. Hidroxiclorochina, de exemplu, obţinută din chinină, a fost folosită pentru prima dată în 1934, în tratamentul malariei. De asemenea, medicamentul este folosit cu succes şi pentru unele boli autoimune, în special lupus. Când a fost administrat pentru prima dată pacienţilor cu Covid-19, majoritatea acestora s-au vindecat. Hidroxiclorochina nu a distrus coronavirusul, dar a întărit sistemul imunitar al pacienţilor, ceea ce a ajutat organismul să distrugă virusul.

Pe de altă parte, hidroxiclorochina are efecte secundare foarte periculoase ce pot fi chiar fatale. Medicamentul provoacă aritmii, adică tulburări ale ritmului cardiac. De aceea, trebuie administrat în doze mici, doar în prezenţa medicilor, în timp ce este monitorizată inima. Cocktailul lopinavir - ritonavir a fost, iniţial, destinat persoanelor infectate cu HIV. Medicamentul a dat rezultate bune şi în tratamentul împotriva Sars, un alt tip de coronavirus. Două medicamente antivirale, lopinavirul inhibă multiplicarea coronavirusului, atacându-i proteina, pe când ritonavirul creşte efectul lopinavirului.

Printre cele mai comune efecte secundare ale acestor două medicamente se numără creşterea colesterolului, a trigliceridelor şi a glicemiei. De asemenea, există şi risc de aritmie, ameţeală şi de dificultate în respiraţie.

Remdesivir este administrat pacienţilor cu Covid-19 în stare foarte gravă. Cercetătorii spun, însă, că nu sunt, deocamdată, suficiente teste care să valideze că medicamentul poate fi folosit în tratamentul acestei boli. Pe de altă parte, conform statisticilor din SUA, doar 20% dintre pacienţii care sunt conectaţi la ventilatoare pentru a respira ajung să fie şi deconectaţi. Iar aici a intervenit remdesivirul. Medicii cred că acest medicament antiviral reuşete să boprească înmulţirea virusului în organism, dând astfel o şansă bolnavului de a se vindeca.



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg