Ce trebuie să mănânci şi ce să eviţi dacă vrei să ai părul ca în reclame
Alimentaţia joacă un rol important dacă vrei un păr bogat şi strălucitor. Unii compuşi din dietă sunt esenţiali pentru structura şi aspectul plăcut al podoabei capilare.
Cheratina, elementul principal din firul de păr, se sintetizează mai uşor dacă ai o dietă din care nu lipsesc proteinele, în special cele din surse animale (carne, inclusiv peşte, lactate, ouă), zincul şi sulful. De asemenea, un păr sănătos are nevoie şi de fier, precum şi de vitamine din complexul B, compuşi esenţiali pentru foliculii piloşi. Iată cele mai importante surse ale acestor nutrimente:
PROTEINE: carne, inclusiv peşte, lactate, ouă, linte.
VITAMINE B: carne, lactate, ouă, fasole, cereale, drojdie de bere, ciuperci, nuci, banane, avocado, cartofi, porumb
ZINC: ficat de vită sau de porc, germeni de grâu, pâine integrală, vită, gălbenuş, soia, fasole, linte.
FIER: carne de vită, de pasăre, peşte, fructe de mare, fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci şi seminţe.
SULF: alune, cereale, orz brun, broccoli, carne de vită şi de pasăre.
Vitamina A, pentru strălucire
Dacă ai părul tern, este posibil să ai o carenţă de vitamina A. Aceasta se găseşte în special în produsele de origine animală: ulei de peşte, ficat de vită, de porc, lactate şi gălbenuş. De asemenea, este prezentă şi în vegetale (morcov, spanac, broccoli, caise, citrice), sub formă de betacaroten, acesta fiind convertit de corp în vitamina A. Este bine de ştiut că pentru o mai bună absorbţie a betacarotenului, este bine să se consume şi grăsimi, de preferat bune (nuci, ulei de măsline).
Carenţa de fier poate duce la căderea părului
Una dintre cele mai importante substanţe nutritive de care părul are nevoie este fierul, mineral care transportă oxigenul la celule. În cadrul unei alimentaţii sărace în fier, se produce mai puţină hemoglobină, iar ţesuturile primesc mai puţin oxigen, fiind afectată şi podoaba capilară. De altfel, un simptom principal al carenţei de fier este căderea părului. Totodată, în lipsa acestui mineral, părul se regenerează mai greu şi se rupe uşor.
Şi biotina ajută la prevenirea căderii podoabei capilare şi favorizează creşterea acesteia. Gălbenuşul, laptele şi drojdia sunt surse de biotină.
Acizii graşi, necesari pentru hidratare
Părul are nevoie şi de acizi graşi esenţiali de tipul Omega-3 pentru hidratarea scalpului şi pentru rezistenţa folicului pilos. Aceşti acizi participă la formarea uleiului natural (sebum), care previne uscarea scalpului şi formarea mătreţii. Printre alimentele care conţin acizi graşi esenţiali se numără somonul, macroul, seminţele de in şi cele de dovleac, nucile, cerealele integrale şi alunele. Acţiunea benefică a acizilor graşi esenţiali este accentuată de vitamina E, care stimulează oxigenarea şi circulaţia sangvină la nivelul scalpului, prevenind uscarea acestuia. De aceea, asigură-te că din alimentaţie nu îţi lipsesc alimente care conţin această vitamină (uleiuri vegetale, fructe oleaginoase, vegetale cu frunze verzi).
Evită grăsimile!
Prea multe grăsimi de origine animală favorizează acumularea de toxine la nivelul scalpului, iar acest lucru poate afecta circulaţia locală, ducând la apariţia mătreţii şi a mâncârimii.
Nici excesul de sare nu face bine podoabei capilare. Potrivit unor surse ayurvedice, un consum prea mare de sare poate duce la căderea şi la albirea părului. Dacă ai mătreaţă, evită şi excesul de zahăr.