Cinci trucuri pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din locuinţă

1 calitatea aerului din locuinta jpg jpeg

Aerul poluat din locuinţă poate avea efecte negative asupra sănătăţii, cauzând, printre altele, astm, boli pulmonare, precum şi stări de oboseală.

Calitatea slabă a aerului poate fi determinată de un număr semnificativ de factori, printre care poluarea din exterior, materialele de construcţie de calitate inferioară, emisiile nocive din sistemele de încălzire şi unele aparate electronice şi electrocasnice.

În prezent, există mai multe moduri prin care poate fi identificată temperatura aerului din interior, iar cea mai rapidă metodă este folosirea unui kit de testare a calităţii aerului. Datorită îmbunătăţirii caracteristicilor din ultimii ani, kiturile pentru verificarea calităţii aerului oferă rezultate cu eficienţă de 80 - 90%, fiind astfel comparabile cu testările profesionale, realizate de specialişti în domeniu.

Pentru a menţine umiditatea la un nivel optim, o soluţie ar fi folosirea unui umidificator, dotat cu un higrometru. Cum funcţionează? La detectarea unui nivel scăzut al umidităţii, un umidificator pulverizează în aer vapori de apă care sunt împinşi în cameră de un sistem de ventilare.

În cazul în care consideri că este nevoie de o îmbunătăţire semnificativă a aerului din locuinţa ta, îţi prezentăm câteva metode care te pot ajuta să obţii o mai bună calitate a respiraţiei.

1. Ventilarea locuinţei

Fluxul de aer este crucial pentru o bună calitate a aerului în locuinţă. Acest lucru va îndepărta aerul stagnant. Unul dintre mijloacele prin care se poate obţine reîmprospătarea atmosferei este simplu şi la îndemâna oricui: deschiderea uşilor şi ferestrelor casei. În cazul în care locuieşti într-un oraş aglomerat, aerul din exterior poate fi neplăcut şi cu potenţial toxic. În astfel de situaţii, momentul în care aeriseşti locuinţa este esenţial: dimineaţa devreme sau seara târziu (când traficul este scăzut) sunt cele mai bune perioade.

2. Curăţarea aparatelor de aer condiţionat

Aparatele de aer condiţionat pot ajuta la îmbunătăţirea calităţii aerului din locuinţă, prin dezumidificare şi reîmprospătarea aerului stătut. Majoritatea aparatelor conţin un tip de filtru care curăţă aerul, îndepărtând impurităţile şi polenul. Astfel că, pentru o bună funcţionare, este esenţial ca aceste filtre să fie curăţate cu regularitate, potrivit instrucţiunilor producătorului.

3. Păstrarea hainelor şi cearşafurilor curate

Acarienii de praf se numără printre cauzele calităţii slabe a aerului din locuinţe. Aceştia pot irita nasul şi gâtul, inducând stări de oboseală şi letargie. Acarienii de praf sunt prezenţi, în cele mai multe cazuri, în ţesături, cum sunt lenjeriile de pat, pernele şi perdelele. Din acest motiv, este important ca menţii curate aceste obiecte. De asemenea, dacă ai animale de companie, este bine să te asiguri că ele vor sta departe de paturi şi canapele, astfel încât să reduci la minimum acumularea de păr.

4. Folosirea lumânărilor din ceară de albine

Lumânările din ceară de albine au calităţi de purificare a aerului, deoarece, prin ardere, eliberează ioni negativi. Acestea sunt 100% naturale, şi, pe lângă faptul că ajută la îmbunătăţirea calităţii aerului, au şi un miros plăcut, creând astfel o atmosferă confortabilă.

5. Alegerea mobilierului potrivit

Multe obiecte de mobilier sunt realizate cu ajutorul unor adezivi care eliberează toxine în atmosferă. Această acţiune lentă contribuie la poluarea aerului. Prin urmare, este important să alegi cu atenţie obiectele de mobilier pentru casă, astfel încât să eviţi această intoxicaţie lentă. Verifică, înainte de a achiziţiona mobilierul, ce metode de producţie au fost folosite pentru realizarea sa.

Folosirea produselor de curăţenie prietenoase cu mediul înconjurător, utilizarea unor vopsele naturale (în cazul renovării), precum şi accesorizarea camerelor cu lămpi cu sare sunt alte metode prin care calitatea aerului din locuinţă poate fi îmbunătăţită considerabil.

Sursă foto: Archi_Viz/ Shutterstock