Descoperă 3 deserturi cu arome de sărbătoare pentru pasionaţii de dulciuri!
Sărbătorile de iarnă aduc pe mese delicatese cărora puţini le pot rezista. Am ales pentru tine trei deserturi cu care să-ţi răsfeţi familia şi prietenii.
„Brăduţi‟ de negresă
6 porţii
1 h 30'
dificultate medie
Ingrediente:
300 g făină
5 ouă
300 g zahăr
200 g unt
150 ml lapte
4 linguri cacao
1,5 linguriţe cafea solubilă
2 linguri esenţă de rom
2 plicuri zahăr vanilat
1 plic praf de copt
1 vârf de cuţit sare
Mod de preparare
Amesteci laptele cu zahărul, cacaua şi cafeaua solubilă. Le pui pe foc mic, până când compoziţia începe să se îngroaşe, amestecând din timp în timp. La final, dai deoparte şi continui să amesteci până când se mai răcoreşte.
Freci untul cu crema de lapte. Înglobezi gălbenuşurile, pe rând, esenţa de rom, sarea, făina cernută împreună cu praful de copt. Baţi albuşurile spumă cu zahărul vanilat şi adaugi spuma în compoziţie, cu mişcări uşoare.
Vezi şi: Tort cu fructe şi cremă de brânză
Transferi întregul amestec într-o tavă rotundă, tapetată şi o dai la copt 45 de minute.
După răcire, treci blatul pe o tavă, desprinzi foaia de copt şi-l tai felii triunghiulare în care înfigi câte un pai de băut, colorat. Ornezi fiecare felie după imaginaţie.
Ruladă cu cremă de nuci
6-8 porţii
40'
dificultate medie
Ingrediente
Pentru blat:
4 ouă
150 g zahăr
50 g amidon alimentar
2 linguri nucă măcinată
50 g făină
3 linguri apă fierbinte
1 plic praf de copt
Pentru umplutură:
200 g miez de nucă măcinat
150 ml lapte
100 g zahăr pudră
100 g unt
coaja de la 1 portocală bio
100 g gem de caise
100 g nucă, pentru decor
Te-ar mai putea interesa: Desert festiv, fără coacere. Tort cu cremă de brânză, frişcă şi caramel
Mod de preparare
Mixezi toate ingredientele pentru blatul de ruladă până la omogenizare. Transferi amestecul într-o tavă dreptunghiulară tapetată pe care o introduci în cuptorul preîncălzit, un sfert de oră. După coacere, scoţi blatul şi îl rulezi pe lăţime, cât este cald încă. Îl laşi la răcit.
Fierbi laptele cu zahărul şi nuca măcinată până când se îngroaşă. Dai deoparte, laşi la răcorit, apoi încorporezi untul şi coaja de portocală.
Desfăşori blatul rulat şi-l ungi cu crema, păstrând un sfert pentru decor. Pe latura de la care urmează să rulezi din nou, pui gem de caise. Rulezi cu grijă şi păstrezi rulada la rece până la momentul servirii, împreună cu crema păstrată.
La servire, ungi rulada cu puţină cremă rămasă, o îmbraci cu nucă tocată grosier şi o ornezi cu restul de cremă, apoi după imaginaţie.
Prăjitură cu ciocolată, bezele şi nuci
30 porţii
2 h 15'
dificultate medie
Ingrediente:
2 căni biscuiţi digestivi
400 ml lapte condensat îndulcit
350 g fulgi de ciocolată
2 tablete ciocolată
1 linguriţă esenţă de vanilie
180 g bezele mici
150 g miez de nucă
Mod de preparare
Tapetezi o tavă dreptunghiulară în care pui miezul de nucă tocat grosier şi bezelele.
Pui pe foc mic laptele condensat amestecat cu fulgii de ciocolată şi biscuiţii rupţi în bucăţi, amestecând până se omogenizează bine şi se înmoaie biscuiţii. Dai deoparte şi adaugi esenţa de vanilie.
Torni întreaga compoziţie în tavă, având grijă să acoperi nuca şi bezelele. Agiţi tava pentru a obţine un strat cât mai uniform posibil. Introduci tava în frigider cel puţin două ore, apoi porţionezi cu un cuţit trecut prin apă caldă.
FOTO: Shutterstock